Dům Sergeje Skripala v anglickém Salisbury střeží policie (8. března 2018)

Dům Sergeje Skripala v anglickém Salisbury střeží policie (8. března 2018) | foto: Reuters

Britové chtějí nabídnout Skripalovi a jeho dceři novou identitu

  • 438
Británie zvažuje, že nabídne bývalému ruskému dvojímu agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji novou identitu a život v USA. Chce je tak ochránit před dalšími útoky. Skripal a jeho dcera byli počátkem března vystaveni silnému jedu v jihoanglickém Salisbury.

Podle The Sunday Times britská tajná služba MI6 jednala se svými protějšky z americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) o přesídlení obětí útoku v Salisbury. „Budou jim nabídnuty nové identity,“ uvedl neidentifikovaný zdroj.

Podle britských vyšetřovatelů byli Skripalovi počátkem března v jihoanglickém Salisbury vystaveni vojenské bojové látce novičok. Tento týden se objevila zpráva, že Julija je již při vědomí (více v článku Skripalova dcera už může mluvit, nejvíce jedu bylo u dveří jejich domu), a v pátek pak informace, že Skripal už není v kritickém stavu (více v článku Skripalův zdravotní stav už není kritický. Novičok otrávil i jeho kočku).

Británie z otravy jednoznačně viní Rusko, které však vinu popírá. Incident vyvolal diplomatickou krizi, mnoho spojenců Británie, včetně Česka, stáhlo z Ruska část svého diplomatického sboru. Moskva reagovala recipročními kroky (více v článku Rusko rozhodlo o odvetě: vyhostí tři české diplomaty a desítky dalších).

Podle zdrojů listu The Sunday Times se bude Británie snažit zajistit bezpečnost Skripalových tím, že je přesídlí do některé z úzce spolupracujících zemí aliance Five Eyes, která kromě Británie zahrnuje USA, Kanadu, Austrálii a Nový Zéland.

„Zřejmou volbou k přesídlení je Amerika, protože tam je méně pravděpodobné, že budou zabiti, a je snazší je tam s novou identitou ochránit,“ citoval list zdroj z britských tajných služeb obeznámený s probíhajícími jednáními.

Telefonát Julie Sripalové odvysílaný ruskou televizí:

5. dubna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video