Další sochu otrokáře odstranili v Londýně. Starosta chce přejmenovat ulice

  • 550
Úřady v Londýně odstranily sochu Roberta Milligana, který v 18. století obchodoval s otroky. V Británii sílí hlasy požadující odstranění památek kolonialistů a otrokářů. Londýnský starosta Sadiq Khan naznačil, že město by mělo více reflektovat pocity komunit, které v minulosti byly předmětem otrokářského obchodu.

Odstraňování pomníků kolonialistů probíhá v kontextu rasových nepokojů v USA reagujících na smrt amerického černocha George Floyda, kterého v koncem května při zatýkání udusil bělošský policista ve městě Minneapolis.

Milligan (1746-1809) vlastnil cukrové plantáže na Jamajce a zasloužil se o vybudování Západoindických doků ve východním Londýně. Jeho socha stála do úterý před muzeem Docklands na okraji nynější okázalé obchodní čtvrti Canary Wharf. Odstraňování sochy v úterý večer podle Reuters přihlíželi a tleskali kolemjdoucí.

„Je smutnou pravdou, že mnoho z našeho bohatství pochází z obchodování s otroky. To však nesmí být oslavováno na našich veřejných místech,“ uvedl londýnský starosta Khan v příspěvku na Twitteru, k němuž připojil videozáznam odstraňování sochy. Dříve ve stejný den uvedl, že by se měly změnit i názvy ulic pojmenované po otrokářích.

Debata o britských pomnících se rozproudila poté, co o víkendu lidé při demonstraci proti rasismu v Bristolu strhli sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona (1636-1721). Ten prodal do Ameriky na 80 000 mužů, žen a dětí z Afriky. Svůj majetek ale odkázal charitě, a proto se mu v Británii stavěly pomníky. V posledních letech už sice existovala kampaň za odstranění sochy, ale úřady nepřesvědčila.

Mluvčí premiéra Borise Johnsona řekl, že zničení sochy představovalo trestný čin. „Premiér plně chápe sílu pocitů v této záležitosti. Ale v naší zemi máme demokratické postupy, které mohou tyto záležitosti vyřešit,“ řekl mluvčí.

Jih proti Severu a další. Z internetu mizí filmy kritizované za rasismus

Starosta města Marvin Rees řekl, že nepodporuje porušování pořádku, komunita ale procházela složitými problémy, které neměly prosté řešení.

„Nikdy bych nepředstíral, že socha otrokáře uprostřed města, ve kterém jsem vyrostl, a někoho, kdo možná vlastnil někoho z mých předků, byla pro mě něco jiného než osobní urážka,“ uvedl Rees, který má jamajské kořeny.

Policie v Bristolu oznámila, že se takticky rozhodla nezasáhnout, protože to by mohlo mít ještě horší následky. „I když jsem zklamaný, že lidé poškodili jednu z našich soch, chápu, proč se to stalo. Je to velmi symbolické,“ řekl policejní náčelník Andy Bennett.

V Londýně pak demonstranti poškodili také sochu někdejšího premiéra Winstona Churchilla. Pod jeho jméno připsali, že „byl rasista“.

Kritici Churchilla obviňují, že odepřel dodávky potravin Indii za hladomoru v roce 1943, který zabil více než dva miliony lidí. Někteří Britové podle Reuters už dlouho cítili, že by temnější stránky premiérova odkazu měly být zdůrazňovány více.

V Oxfordu chtějí, aby z areálu univerzity zmizela socha politika, podnikatele a kolonizátora Cecila Rhodese. V Edinburghu uvažují o odstranění sochy Henryho Dundase, skotského politika z přelomu 18. a 19. století, který mimo jiné bojoval proti zrušení otroctví.

V belgických Antverpách v úterý odstranili sochu bývalého krále Leopolda II., který je terčem kritiky za svou roli v belgické kolonizaci a tvrdé správě Konga.

Demonstranti v Bristolu svrhli sochu obchodníka s otroky:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video