Zranění po výbuchu

Zranění po výbuchu - Lidé těsně po výbuchu autobusu v centru Londýna ošetřují na ulici zraněné. | foto: Reuters

Londýn ochromili teroristé, zabili desítky lidí

  • 3722
Londýn paralyzovaly čtyři výbuchy v autobusech a v metru. Policie evakuovala podzemní dráhu i nádraží. Část města byla bez proudu, hromadná doprava se zastavila, v ulicích byl chaos. Podle policie zemřelo 37 lidí, další stovky jsou zraněny. Útočili teroristé, potvrdil Tony Blair.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Události minutu po minutě: ON-LINE REPORTÁŽ
Souhrn zpravodajství: SPECIÁL: Vše o útocích

Policie vyšetřuje exploze jako teroristické útoky. Britský premiér Tony Blair už dříve odpoledne prohlásil, že výbuchy jsou dílem teroristů. - více zde

Agentury oznámily, že v Londýně vybuchly nejméně tři autobusy, první na náměstí Tavistock Square, kterým později otřásl i druhý výbuch. Původně se hovořilo o sedmi útocích, nakonec vyšetřovatelé potvrdili čtyři.

Policie ještě v podvečer našla dva podezřelé balíčky v autobusech. Jeden byl na zastávce u londýnského vlakového nádraží Victoria. Provoz vlaků nebyl přerušen.

Druhý balík se podle agentury AP našel v nákupní zóně v centru Edinburgu, kde se koná summit G8. Policisté část jedné z hlavních tříd evakuovali. Zatím není jasné, zda jde o bomby. Nálezy zkoumají experti.

Útoky si vyžádaly 37 mrtvých
Londýnská policie večer potvrdila 37 mrtvých, z toho 33 zemřelo po třech explozích v metru. Zraněno bylo na 700 lidí.

Nejméně 45 lidí je pak podle úřadů zraněno těžce, jejich ošetření si vyžádalo například i amputace. Televize Sky News přes den hovořila až o 45 mrtvých a tisícovce zraněných.

Londýnská záchranka oznámila, že ošetřila také přes 300 lidí s lehčími zraněními. Většinou měli tržné rány, někteří se v metru nadýchali kouře. Většinu z nich ošetřili zdravotníci přímo na místech útoků.

Na záběrech televizních stanic byl vidět jeden z pověstných britských doubledeckerů, dvoupodlažních autobusů, jak stojí zdemolovaný při okraji silnice. Jeho horní patro je utržené a dopadlo o kus dál na ulici.

"Najednou jsem slyšela strašnou ránu a když jsem se otočila, viděla jsem, jak se horní část autobusu urvala," popisovala výbuch novinářům jedna ze svědkyň. 

Výbuchy v londýnském metru - GRAFIKA

První exploze přišla před desátou
Krátce po prvním výbuchu v 9:49 SELČ na nádraží Liverpool Street station v centru města se exploze ozvaly v dalších stanicích metra. Dopravní podnik všechny linky zastavil, minimálně ve středu nebude v centru města fungovat hromadná doprava. 

Z podzemních stanic proudili zranění, zkrvavení lidé. Venku je ošetřují záchranáři. "Když jsem šel na zastávku autobusu, viděl jsem na zemi několik zraněných lidí. Byli celí černí, jakoby od kouře," citovala BBC jednoho ze svědků události.

Jiný pasažér, který byl při výbuchu ve stanici Blackhorse Road, tvrdil, že mu záchranáři říkali, že v metru byla bomba. Variantu výbušného systému nevyloučila ani policie.

Minimálně na dvou místech našli pyrotechnici pozůstatky výbušniny. "Máme obavy, že šlo o koordinovaný útok," připustil šéf metropolitní policie.

"Výbuchy způsobily příšerná zranění," reagoval pro tisk britský ministr vnitra Charles Clarke. Jako dobře informovaný se ukázal také předseda europarlamentu Josep Borrell: "Podle těch informací, které se ke mně dostávají, šlo o koordinovaný teroristický útok."

Podle italské agentury ANSA a německého magazínu Der Spiegel se k akci přihlásila dosud neznámá buňka teroristické sítě Al-Kajdy nazvaná Tajná skupina džihádu. Londýnská police uvedla, že jí se nikdo k odpovědnosti za útok nepřihlásil. Stejně tak neobdržela před útoky žádné varování.

Série výbuchů přišla den poté, co Londýn získal pořadatelství olympijských her 2012 (více zde) a co začal ve Skotsku summit G8. - více zde

ČSA lety do Londýna nezrušily

České aerolinie zatím nemusely odložit žádný let do Londýna. Z pražské Ruzyně odletělo letadlo v 11:30 na londýnské letiště Gatwick i ve 12:50 na Heathrow. "Létáme podle letového řádu, protože všechna letiště, která v Londýně používáme, jsou v provozu," řekla iDNES mluvčí ČSA Jitka Novotná.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue