Propuštěný atentátník z Lockerbie Abdal Basat Muhammad Midžrahí se synem Muammara Kaddáfího Sajfem Islámem na letišti v Tripolisu

Propuštěný atentátník z Lockerbie Abdal Basat Muhammad Midžrahí se synem Muammara Kaddáfího Sajfem Islámem na letišti v Tripolisu | foto: AP

Lockerbie je minulost, teď pojďme obchodovat, prohlásil Kaddáfího syn

  • 19
Minulý týden vítal na letišti v Tripolisu propuštěného atentátníka Midžrahího. A teď říká: Lockerbie je za námi, pojďme obchodovat! Sajf Islám Kaddáfí, syn libyjského vůdce, poskytl rozhovor skotskému listu The Herald. Ministra, který teroristu pustil, nazval "velkým mužem". A také řekl, že na samém počátku Midžrahího cesty na svobodu opravdu byla ropa.

Sajf Islám Kaddáfí byl u toho. Abdal Basat Muhammad Midžrahí, propuštěný atentátník z Lockerbie, minulý týden vystoupil z letadla v Tripolisu a mladý Kaddáfí ho chytil za ruku a na znamení vítězství ji pozvedl nad hlavu.

Američany, Brity a mnohé další pobouřilo, že Libyjci přivítali teroristu jako hrdinu. Ale to Sajf Islám v rozhovoru pro The Herald odmítl. Hrdinské přivítání po libyjsku by podle něj vypadalo úplně jinak. Nadcházejících oslav čtyřiceti let Muammara Kaddáfího u moci se prý Midžrahí nezúčastní.

Co bylo, bylo. Teď obchodujme

A nejdůležitější poselství interview podle samotného Kaddáfího juniora? "Lockerbie je historie. Dalším krokem je plodný a výnosný obchod s Edinburghem a Londýnem. Libye je slibný a bohatý trh, a tak se pojďme bavit o budoucnosti. Není důvod, aby byl kdokoliv naštvaný. Proč se zlobit? Je to nevinný muž, který umírá," řekl Sajf Islám.

Mluvil pochopitelně o Midžrahím. Bývalý libyjský agent byl za teror z Lockerbie, při němž zemřelo 270 lidí, odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech. Trest si měl odpykat ve skotském vězení, ale skotská vláda ho pustila ze soucitu. Sedmapadesátiletý muž má totiž rakovinu prostaty v konečném stádiu a podle lékařů mu zbývá maximálně pár měsíců života.

"Soucit, který vláda projevila, změnil tradiční arabské vnímání Británie coby křižácké mocnosti táhnoucí proti islámu," řekl Kaddáfího syn a skotského ministra spravedlnosti Kennyho MacAskilla, jenž o propuštění rozhodl, označil za "velkého muže".

Všechno je to jenom ropa

V souvislosti s propuštěním Midžrahího se nejhlasitěji ozývá: Žádný soucit v tom nehrál roli, jde výhradně o ropu. Je to lež, brání se skotská vláda i londýnské "ústředí". Ale lidé jim moc nevěří. Alespoň soudě dle průzkumu, který si nechal vypracovat deník The Times. Pětačtyřicet procent lidí si myslí, že akt skotské vlády má víc co do činění s ropou než s Midžrahího rakovinou, 61 procent s jeho převozem do Libye nesouhlasí.

Sajf Islám Kaddáfí už dříve řekl (a v dnešním rozhovoru to zopakoval): Ano, o smlouvě o transferu vězňů mezi Libyí a Velkou Británií se opravdu mluvilo v souvislosti s ropným kontraktem. Bylo to v roce 2007, kdy do Libye přijel tehdejší britský premiér Blair a dohodu o přepravě vězňů podepsal.

Ano, při vyjednávání šlo vskutku právě o Midžrahího, i když jeho jméno nahlas nikdy nepadlo, řekl také Kaddáfí mladší. Ale samotné propuštění už s tím nesouviselo, zdůraznil.

jednání v poušti

Muammar Kaddáfí a Tony Blair v roce 2007 v Libyi podepsali dohodu o transferech vězňů. A v tu samou chvíli podepsal energetický gigant BP s Libyjci smlouvu o těžebním průzkumu za 540 milionů liber (skoro 16 miliard korun).

"Posledních sedm nebo osm let jsme velice usilovali o přepravu pana Midžrahího do libyjského vězení a mnohokrát jsme se snažili podepsat smlouvu o transferu vězňů, aniž bychom pana Midžrahího zmínili. Ale pokaždé, když se o dohodě jednalo, bylo jasné, že se týká právě jeho," řekl Kaddáfí mladší Heraldu.

Brnkání na švýcarské nervy

Muammar Kaddáfí příští týden oslaví čtyřicet let u moci. Propuštění Midžrahího jeho pozici v čele ropné země posílilo. A návdavkem ještě přinutil pokleknout Švýcary.

V den, kdy Madžrahí ve Skotsku svlékal vězeňský mundúr, přijel za Kaddáfím do Tripolisu švýcarský prezident Hans-Rudolf Merz. Omluvit se za "chybu", které se jeho země dopustila, když policie loni v Ženěvě zatkla Kaddáfího syna Hannibala a jeho ženu.

Hannibal s manželkou týrali služebné. Oba putovali do vazby. Libyjská pomsta přišla už za dva dny. V Tripolisu zatkli dva švýcarské obchodníky. Po deseti dnech je sice pustili, ale zakázali jim ze země odjet. Švýcarská média o nich psala jako o rukojmích.

Pak Tripolis zakázal lety společnosti Swiss, začal dělat problémy švýcarským firmám i diplomatům, pohrozil utažením ropných kohoutů. Nepomohlo ani, když týraní sloužící stáhli výpověď (poté, co dostali finanční vyrovnání). A tak se švýcarský prezident nakonec neudržel a odjel se Kaddáfímu omluvit.

V úterý pak poslal vládní letadlo, které mělo dva obchodníky přivézt domů. Dnes se ale stroj vrátil s prázdnou. Kaddáfí se zřejmě rozhodl ještě trochu zabrnkat na švýcarské nervy.

Oba obchodníci už sice dostali pasy i výstupní víza, jejich odjezd ale údajně pořád neposvětila libyjská justice. "Oba jsou pořád v Tripolisu. Přípravy na jejich návrat pokračují," oznámila švýcarská vláda. Kdy se opravdu vrátí, není jasné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video