Prezident Zeman o přesunu velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma promluvil před návštěvou Izraele | foto: AP

Liga arabských států odsoudila výroky prezidenta Zemana jako nebezpečné

  • 551
Ligu arabských států rozčílily výroky prezidenta Miloše Zemana o stěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Sdružení 22 arabských zemí si do svého sídla v Káhiře hodlá pozvat českého velvyslance, aby mu vysvětlili, že taková slova jsou "nebezpečná". A výrok chtějí řešit i v Bruselu.

Liga arabských států (LAS) ve středu oznámila, že výroky českého prezidenta, který od neděle pobývá na několikadenní návštěvě Izraele, porušují mezinárodní rezoluce a práva Palestinců a mohou být nebezpečné.

Tel Aviv vs. Jeruzalém

Naprostá většina států má svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma. Před založením Izraele v roce 1947 se počítalo s tím, že město bude samostatnou správní jednotkou pod mezinárodní jurisdikcí. V první izraelské válce s Araby roku 1948 bylo rozděleno na západní část - kontrolovanou Izraelem, a na východní - kontrolovanou Jordánskem. Izrael za války v roce 1967 východní část dobyl, Jeruzalém pak v rozporu s mezinárodním právem sjednotil a označil za své nedělitelné hlavní město. Tento krok ale mezinárodní společenství neuznává. Palestinci stále počítají s tím, že se východní Jeruzalém stane hlavním městem jejich budoucího státu.

Zdroj: ČTK

Na mimořádném jednání LAS ve středu pověřila generálního tajemníka Nabíla Arabího, aby v této věci podal stížnost k Evropské unii. Sdružení arabských zemí chce o názorech českého prezidenta hovořit na bruselském jednání s EU, které je naplánováno na 6. listopadu.

Liga taky uložila všem velvyslancům svých členských zemí, které mají zastoupení v Česku, aby se zde snažili věc vysvětlit.

Zeman před odjezdem do svaté země v rozhovoru pro izraelský deník Jediot Achronot navrhl přesunout českou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Nestalo se tak poprvé, už koncem září tento nápad zmínil, když se v Hradci Králové zúčastnil galavečeru Dny pro Izrael (více o Zemanově vystoupení v Hradci zde)

"Dokud neobdrží oficiální stanovisko od LAS, nebude prezident nic komentovat," řekla ve středu novinářům Zemanova mluvčí Hana Burianová.

LAS si kvůli slovům českého prezidenta pozvala do svého sídla v Káhiře českého velvyslance v Egyptě. Chce mu vysvětlit, jaké "nebezpečí" v sobě skrývají Zemanovy výroky, uvedla LAS v prohlášení, z nějž citovala agentura AP.

Návrh přestěhovat ambasádu do Jeruzaléma rozhořčil i palestinské vedení, Organizaci islámské spolupráce (OIC) a palestinské radikální hnutí Hamas. Organizace považují sporný východní Jeruzalém považuje za hlavní město Palestiny.

Rusnok: Výrok prezidenta pozici ČR nekomplikuje

Vážnější dopad Zemanových výroků o víkendu zlehčoval premiér v demisi Jiří Rusnok, který řekl, že Liga arabských států se kvůli něčemu takovému scházet nebude. Uvedl také, že Zemanův výrok podle něj nijak nekomplikuje pozici České republiky v zahraničí.

Naopak šéf zahraničního odboru prezidentovy kanceláře Hynek Kmoníček se prezidentova slova pokusil zmírnit a uvedl, že byla vytržena z kontextu.

"To, co pan prezident myslel, bylo vyjádření víry a důvěry v to, že mírový izraelsko-palestinský proces skončí principem dvou států a v té chvíli samozřejmě Česká republika samozřejmě radostně přenese svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma," uvedl Kmoníček.

I Zeman v pondělí výrok "korigoval" prohlášením, že podmínkou stěhování ambasády je ukončení blízkovýchodního mírového procesu a výstavba rezidenční čtvrti pro diplomaty. Na druhou stranu podle středečního vydání izraelského deníku Maariv, Zeman údajně připomenul izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že nabízel přesun zastupitelského úřadu už před několika lety, kdy stál v čele izraelské vlády Ehud Omert.

Ten to tehdy odmítl s tím, že v Jeruzalému není dostatek prostoru. Maariv k tomu napsal, že Olmert nechtěl v době tehdejších mírových rozhovorů dráždit Palestince. Maariv uvedl, Netanjahu prý při setkání se Zemanem navrhl, že poskytne pro české velvyslanectví vlastní dům. "Jsem připraven nabídnout můj osobní dům jako sídlo této ambasády," citoval list Netanjahua.

Podívejte se na záběry z návštěvy Miloše Zemana v Izraeli:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video