Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Aneta Čapková pro iDNES.cz

Lidl opět odstranil kříže, tentokrát na plakátu kostela v Itálii

  • 749
Na německý obchodní řetězec Lidl se opět snesla kritika kvůli chybějícím křížům v jeho reklamních materiálech. V italské pobočce v obci Camporosso v Ligurii visela fotografie kostela z Dolceacqua v jiné části Itálie - bez křížů. Řetězci si stěžoval místní starosta, napsala agentura DPA.

„Je to narušení obrazu naší země. Fotografie by měly zobrazovat skutečnou realitu míst, ne její subjektivní ztvárnění. Samozřejmě nás těší zájem o naše památky, ale je nutné respektovat jejich skutečnou podobu. Kříže na kostele jsou symbolem tradice náboženství, to je jednoduše fakt,“ řekl starosta obce Dolceacqua Fulvio Gazzola italskému deníku La Stampa.

Zároveň dodal, že problému ohledně vymazání křížů si všiml ještě před jejich uvěřejněním v obchodech. „Samozřejmě jsem se na obchod ihned obrátil a vyzval je, ať upravenou fotografii nahradí skutečným snímkem. Společnost mi ale sdělila, že se jedná pouze o předběžný černobílý náhled a ať počkám na finální výsledek,“ dodal.

11.října 2017 v 10:51, příspěvek archivován: 12.října 2017 v 07:27

La #Lidl toglie dalle foto pubblicitarie di #Dolceacqua le croci per non offendere i musulmani. #vergognosi #boicottaLidl @FulvioGazzola https://t.co/FPqgnux4nk

Jeho slova tak nabourávají omluvu, s níž po vypuknutí aféry přišel Lidl. Ten tvrdí, že fotografii jeho lidé obdrželi z fotografické databáze a nevšimli si, že na ní kříže chybějí. „V žádném případě se nejedná o marketingovou strategii, ale pouze o nepozornost, za niž se jak našim zákazníkům, tak obyvatelům Dolceacqua omlouváme,“ píše se v tiskové zprávě. 

Obrázek Lidl po zveřejnění případu v médiích z prodejny odstranil a firma se starostovi omluvila.

Kostel v italské obci Dolceacqua, kterému na použitých fotografiích v...
Kostel v italské obci Dolceacqua, kterému na použitých fotografiích v...

Kostel v italské obci Dolceacqua, kterému na použitých fotografiích v reklamních materiálech obchodního řetězce Lidl chybí kříže.

Lidl se kvůli vyretušovaným křížům dostal na přední stránky novin již dříve, když jak přiznal, nechal v rámci svého „řeckého týdne“ odstranit kříže z fotografií kostelů na řeckém ostrově Santorini (více zde). Tehdy narazil na odpor v několika evropských zemích včetně České republiky, kde se proti chybějícím kostelním křížům ozval i kardinál Dominik Duka.

Obchodní řetězec Lidl nechal vymazat křesťanské symboly ze svých výrobků....
Známý modrobílý kostelík na řeckém ostrově Santorini

Obchodní řetězec Lidl nechal vymazat křesťanské symboly ze svých výrobků. (srpen 2017)

Česká pobočka obchodního řetězce na vymazání křížů v Řecku reagovala oficiálním stanoviskem, ve kterém se od letáků distancovala a upozornila, že se na tvorbě letáků nepodílela a podněty a stížnosti předala mezinárodní centrále v Německu.

Společnost se i v tomto případě omluvila. Zároveň ale na vysvětlenou uvedla, že jde o součást její obchodní politiky, v níž usiluje o zachování náboženské a politické neutrality.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue