Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé se na Měsíc vrátí kvůli héliu i bez Obamy, říká expert Vítek

  22:52
Znalec kosmonautiky Antonín Vítek soudí, že se lidstvo na Měsíc vrátí navzdory slovům amerického prezidenta Obamy, že "už jsme tam byli". Vítek Obamu kritizuje za přílišné spoléhání na soukromé dopravce. Uznává však, že udělal dobře, když zrušil některé prvky vesmírného programu USA.

„Obama na Floridě učinil jen politické prohlášení,“ říká Antonín Vítek. Florida je totiž nejedním z center americké kosmonautiky, ale také lidnatým státem, který hraje velkou roli v amerických prezidentských volbách. | foto: iDNES.cz

Před časem jste zmínil, že zrušení návratu na Měsíc nyní smysl má - že přínos Apolla byl ve vývoji řady postupů a systémů z nuly, což by teď nebylo. Jak vnímáte poslední Obamův projev?
Obama v Kennedyho vesmírném středisku učinil politické prohlášení, množinu slov uspořádaných na krátkou vzdálenost. Stanovil meze. Tým odborníků ostatně má předložit návrh, jak konkrétně bude budoucnost americké kosmonautiky vypadat, až letos v srpnu.

Co tedy na Obamovy představy říkáte?
Souhlasím s tím, že by NASA neměla dělat věci, co už jsou technicky vyřešené a jen se aplikují. Třeba dopravu materiálu či satelitů na nízkou oběžnou dráhu. NASA by si ale rozhodně neměla nechat vzít striktní dohled nad tím, jak budou vypadat kosmické lodě pro posádku. O pilotovanou kosmonautiku by se měla starat proto, aby měla záruku, že když do toho posadí své lidi, že při prvním letu nepřijdou "o kejhák".

Jaké jsou argumenty pro lety k Měsíci, tedy proti Obamově tvrzení, že "už jsme tam byli"? K čemu bude Měsíc dobrý?
Že by se tam lidé stěhovali, to ne. Ale hovoří se o využití lunárního helia 3He. Až se zvládne termonukleární řízená reakce jako zdroj energie, mělo by to eminentní význam. A na Zemi se 3He prakticky nevyskytuje.

Vyplatí se to ekonomicky, dovážet helium z Měsíce?
Je to jedna z věcí, kde se dobývání materiálů na mimozemských tělesech zdá být poměrně schůdné. Helia na termonukleární fúzi není zase tak moc potřeba, na Měsíci je poměrně hojné ve svrchních vrstvách povrchu - zjistily to experimenty astronautů Apolla s hliníkovými foliemi na zachytávání slunečního větru. Kvalitu toho helia ale zatím zhodnotit neumíme.

Jak by se toto helium získávalo?
Helium 3He je plyn, zachycený v měsíčním prachu. Získání je proto velmi jednoduché, stačí z povrchu odebraný prach umístit do pece a zahřát ho na teplotu několika set stupňů a uvolněný plyn jímat a skladovat. Protože helium bude doprovázet řada jiných plynných prvků - například vodík a helium 4He, je možno ještě na Měsíci oddělit čisté 3He z této směsi destilací.

Podívejme se na Mars. Obama tvrdí, že se tam za jeho života lidé podívají...
Myslím, že o letu s přistáním na Marsu půjde vážně uvažovat, až se zjistí, jak vypadá tamější biologická situace. Pokud - ta pravděpodobnost je sice velmi malá - tam existuje život, bude setsakra problematické tam poslat lidi. Už jen proto, že by mohla nastat interakce s životem pozemským. Stejně jako když si třeba Evropané přivezli z Nového světa řadu ošklivých nemoci - a sami tam nějaké dovezli.

NOVÝ ZÁVOD O MĚSÍC?

"Zdá se, že nové závody se odehrají mezi Čínou a Indií. I kdy Číňané nejsou ochotní o svých plánech moc mluvit, vypadá to, že dříve než ve druhé polovině dvacátých let to nebude. Jdou malými krůčky, i když mají cestu prošlapanou - Rusové jim třeba dodali podklady pro systémy klimatizace a podpory života. Když třeba čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru, ten druhý, který ho jistil, měl pro případ potřeby na sobě ruský skafandr," říká Antonín Vítek.

Někteří lidé říkají, že by misi na Mars bylo dobré "nacvičit" právě v prostředí Měsíce.
Fyzikální prostředí na Měsíci je ale diametrálně odlišné od toho, co je na Marsu - na Marsu je třeba atmosféra, i když velice řídká. Přistání ve vakuu na lunárním povrchu probíhá úplně jinak než v atmosféře na Marsu.

Řadu věcí na Měsíci simulovat nelze. Třeba přistání: na Měsíci jsou lokální gravitační anomálie, které mohou souviset se zbytky jader komet či planetek v malé hloubce pod povrchem Měsíce. První lidé na Měsíci Armstrong s Aldrinem kvůli těm anomáliím přistáli o čtyři kilometry jinde.

Nejpodstatnější rozdíl spočívá v tom, že na Marsu je tíže zhruba 37 % pozemské, tedy tělo ji pociťuje a podle toho se chová. Na Měsíci jen šestinová, což je fyziologicky pociťováno jako beztíže. Charakter povrchového prachu je také jiný na Měsíci než na Marsu. A takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho...

Co na "zavržení Měsíce" říkají američtí astronauti?
Co se týče lidí, kteří se točili kolem Apolla, tam jsou názory velice rozdílné. Je to vidět třeba na příkladu první měsíční posádky - Neil Armstrong a Buzz Aldrin. Zatímco Aldrin Obamu podporuje, Armstrong a další - shodou okolností oba s českými kořeny, Jim Lovell a Eugene Cernan - poslali Obamovi dopis, v němž mu vytýkají, že návrat na Měsíc ruší.

Obama sice návrat na Měsíc zrušil, ale jednotlivé prvky měsíční "stavebnice" jakoby obnovoval. Loď Orion jako "záchranný člun" pro stanici ISS, těžkotonážní raketu...
Loď Orion ve formě záchranného člunu pro ISS je trošku úlitba pracovnímu trhu na Floridě. Je to lidnatý stát, Obama myslí na volby, nemůže udělat paseku na trhu práce.

Lehká raketa Ares I, kterou Obama ruší, byl paskvil. Stavěli to, aby to bylo rychle a lacino, aby se využily existující výrobní linky. První skutečný pokus neměl s Aresem I nic společného. Vzali motor na pevné palivo, který kvůli havárii raketoplánu Columbia měli tak dlouho na skladě, že mu prošla garanční doba, místo druhého stupně rakety dali maketu o stejné váze a tvaru a jen ozkoušeli, jak se to bude chovat po aerodynamické stránce. Přitom existují rakety Atlas V nebo Delta IV- proč nepoužít je?

Na Aresu V, těžké raketě z programu Constellation, není fyzicky udělané vůbec nic. I tahle raketa byla taková "zbastlená". Bylo tedy lepší stáhnout ji ze stolu a začít dělat něco úplně jiného.

LIDÉ A MĚSÍC: OD JULESA VERNA K OBAMOVI

O výpravě lidí k Měsíci snil už spisovatel Jules Verne. V jeho pojetí k Luně letěla trojice astronautů vystřelených z obřího děla.

Jako první lidé na Měsíci přistáli Američané Neil Armstrong a Buzz Aldrin 20. července 1969. Po Měsíci se prošlo celkem šest dvoučlenných posádek lodí Apollo, posledním mužem na Měsíci byl astronaut československého původu Eugene Cernan.

Návrat na Měsíc (program Constellation) vyhlásil prezident USA George W. Bush. Obama program chce zrušit a nahradit ho zejména lety k asteroidům a ve vzdálené budoucnosti k Marsu. Není ale jisté, jak se k tomu postaví americký Kongres.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...