Daniel Herman

Daniel Herman | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Lichtenštejnsko zřídí v ČR honorární konzulát, povede ho exministr Herman

  • 155
Lichtenštejnsko poprvé v historii zřídí v České republice honorární konzulát. Sídlit bude v Brně a konzulem se stane bývalý ministr kultury Daniel Herman. V tiskové zprávě to oznámil mediální kontakt lichtenštejnské vlády v ČR Michal Růžička. Česko zřídilo svůj honorární konzulát v Lichtenštejnsku už v roce 2018 a honorárním konzulem byl jmenován Thomas Zwiefelhofer.

Exministr Daniel Herman působil na různých pozicích v církevní a státní administrativě, v letech 2010 až 2013 vykonával funkci ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze. Po zvolení poslancem za KDU-ČSL v roce 2013 byl v roce 2014 jmenován ministrem kultury, ve funkci zůstal do roku 2017.

Šlechtický rod Lichtenštejnů se po 60 letech vrátil na hrad Šternberk

„Jsem velmi ráda, že se nám pro tuto důležitou roli podařilo najít tak kvalifikovanou a uznávanou osobnost,“ uvedla lichtenštejnská ministryně zahraničí Dominique Haslerová.

Růžička uvedl, že jedním z úkolů zřizovaného honorárního konzulátu je posílení bohatých vazeb mezi oběma zeměmi, zejména na jižní Moravě, v kultuře, vzdělávání a ekonomice a vytvoření základu pro hlubší spolupráci, která by dokázala překonat potíže z minulosti.

Historicky jsou Lichtenštejnsko a Česká republika velmi úzce spjaty. Zámožný rod Lichtenštejnů patřil k nejbohatší šlechtě především na Moravě. Vlastnil mimo jiné Lednicko-valtický areál zapsaný na seznam kulturního dědictví UNESCO anebo zámky Bučovice, Plumlov či Velké Losiny.

Lichtenštejnsko žene spor o pozemky v Česku do Štrasburku

O dvě třetiny pozemků ale rod přišel při meziválečné pozemkové reformě, zbylý majetek mu byl zabaven na základě poválečných dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Tehdejší československé úřady konfiskaci provedly s poukazem na to, že se lichtenštejnský kníže František Josef II. přihlásil k německé národnosti a v souladu s tím se během války i choval. 

Lichtenštejnové ale tvrdí, že vyvlastnění bylo neoprávněné, neboť vládnoucí kníže se za Němce neprohlásil a byl hlavou suverénního státu, který za války zachovával neutralitu. Lichtenštejnové se domáhají vrácení majetku soudní cestou. Země se v této souvislosti obrátila i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video