Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Islamisté, nebo liberálové? Libyjci po 48 letech svobodně volí

  13:15
V Libyi se konají první svobodné volby do parlamentu po svržení Kaddáfího režimu. Poslední podobnou příležitost měli obyvatelé této severoafrické země v roce 1964 a řada z nich teď neví, co vlastně ve volebních místnostech dělat. V zemi stále bojují o moc znepřátelené povstalecké skupiny.
Libyjský emigrant Salá Dau jen stěží zadržuje slzy, když v kanadské Ottawě čeká

Libyjský emigrant Salá Dau jen stěží zadržuje slzy, když v kanadské Ottawě čeká na příležitost, kdy bude moci po téměř padesáti letech svobodně hlasovat ve volbách do libyjského Národního shromáždění. (3. července 2012) | foto: AP

Když v roce 1964 lidé v monarchii krále Idríse kráčeli k volbám, netušili, že to bude na dlouhou dobu naposledy. Pět let poté totiž převrat vynesl do čela Libye plukovníka Muammara Kaddáfího. Ten se u moci udržel více než 40 let, než byl loni násilně sesazen a v říjnu zastřelen (více o Kaddáfího smrti zde).

"Nedokážu ten pocit popsat. Zaplatili jsme svou daň, mám v rodině dva mučedníky," řekla o své první zkušenosti s volbami 50letá učitelka Zajnáb Masríová. "Přivedla jsem děti, aby to viděly," tvrdí další žena, pětinásobná matka, a ukazuje prst označený modrým inkoustem na důkaz toho, že volila.

O co jde v libyjských volbách

Volby do Národního shromáždění mají rozdělit 200 mandátů. 120 míst podle serveru Middle East Online obsadí nezávislí kandidáti, kterých se do voleb přihlásilo zhruba 2 500, zatímco zbývajících 80 pozic obsadí někteří z 500 straníků. Ze zvoleného shromáždění má vzejít nový premiér a vláda země.

Původně mělo Národní shromáždění jmenovat členy výboru pověřeného sepsáním nové libyjské ústavy. Nakonec ale Přechodná národní rada ustoupila tlaku z východu země a ústavu vytvoří výbor volený občany. Každá ze tří oblastí Libye v něm bude mít po 20 zástupcích.

Po téměř půlstoletí bez voleb nyní mnozí Libyjci přesně neví, jak a proč mají volit. "Co se vlastně bude dít ve volební místnosti? A kolik lidí máme volit?" ptala na předvolebním setkání jedna žena kandidátky za Stranu spravedlnosti a rozvoje (politická odnož Muslimského bratrstva) Madždy Falláhové.

Právě islamistům analytici předpovídají největší šance na výhru, stejně jako se tomu stalo nedávno v Egyptě jak v parlamentních, tak prezidentských volbách (více o novém egyptském prezidentovi čtěte zde). Hnutí má dostatek peněz a dobrou organizaci.

Nedostatkem sebedůvěry netrpí ani liberálové ze Strany národní fronty. Ta vychází z dlouholetého odboje proti Kaddáfímu a zastává na libyjské poměry světské, liberální a prodemokratické postoje. Jejím domovem je východ země.

Mezi další možné silné hráče se řadí konzervativní islamisté ze strany al-Vatan, již vede bývalý velitel milicí Abdal Hakím bel Hadž, a také umírněná koalice Mahmúda Džibríla. Ten se proslavil v době revoluce proti Muammaru Kaddáfímu a byl premiérem prozatímní vlády. Jeho Alianci národních sil tvoří řada hnutí, jejichž budoucí soudržnost je otázkou.

Předvolební kampaň neexistuje, přesto Libyjce volby zajímají

Zájem o volby je v Libyi vysoký: registrovalo se 2,7 milionu oprávněných voličů, což znamená asi osmdesát procent ze všech občanů s volebním právem. Navzdory nadšení však mnozí neznají principy demokratických voleb. "Za Kaddáfího nás učili, že lidé v politických stranách jsou vlastizrádci. Teď zjišťujeme, co je to strana, jak funguje a co se děje při volbách. Nikdy dříve jsme to nedělali, ale je to vzrušující," těší se učitelka Favzía Masúdová.

Libyjce volby zkrátka zajímají, a to navzdory takřka neexistující předvolební kampani. "Předvolební souboje prakticky neexistují, a to nejen v okrajových částech, ale ani v Tripolisu," řekla Reuters Hanan Saláhová z lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

"Je jen velmi málo informací o kandidátech a politických stranách. A co je nejdůležitější - nejsou informace ani o tom, co tito kandidáti prosazují a jaká je jejich politická agenda," dodala Saláhová. Je tak možné, že se nadšení z voleb promění ve zklamání hned poté, co noví poslanci usednou v zákonodárném sboru a začnou měnit své politické představy ve skutečnost.

U Benghází sestřelili vrtulník a rabovali kancelář komise

Do posledních chvil nebylo jasné, kolik lidí k volbám skutečně dorazí. Zemí stále zmítají spory o moc mezi skupinami, které pomáhaly svrhnout Kaddáfího režim.

Rozpory jsou dobře vidět na příkladu na ropu bohatého libyjského východu. Místní obyvatelé se obávají, že v národním shromáždění nebudou dostatečně zastoupení - mají totiž dohromady obsadit 60 křesel (západ Libye včetně Tripolisu sto a řídce osídlené pouštní oblasti 40).

Východ by si přál silnější hlas a někteří jeho obyvatelé obviňují centrální úřady v Tripolisu z přehlížení. Zaznívají odtud také hlasy po autonomii. "Mezi námi na východě a západem bude bez pochyb občanská válka," míní bývalý povstalec, který nyní šéfuje vojenskému výboru v bývalé oblasti Kyrenajka. Ta byla v době italské nadvlády nad Libyí v minulém století autonomním emirátem.

Nezůstalo jen u slov. Prvního července vtrhly tři stovky ozbrojenců ve východolibyjském Benghází do budovy volebního štábu a začali likvidovat vybavení kanceláří. "Vběhli dovnitř, zapálili několik našich kanceláří a rozbili počítače a nábytek," řekl Haitam al-Taboly z volební komise. V předvečer voleb neznámí střelci u Benghází sestřelili vrtulník s volebními materiály.

Možnost využít své volební právo mohou Libyjci do osmé hodiny večer, kdy se místnosti uzavřou. Ústřední volební komise oznámila, že předběžné výsledky by mohly být známy nejdříve v pondělí nebo v úterý.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...