ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Egypt po únosu koptů v Libyi zvažuje leteckou evakuaci svých občanů

  • 160
Ozbrojenci v Libyi unesli 13 koptských křesťanů z Egypta, kteří v sousední zemi pracovali. Není to ojedinělý případ, a proto egyptská vláda nyní zvažuje možnost evakuace svých občanů z Libye.

Podle jednoho ze svědků patnáct maskovaných ozbrojených mužů vtrhlo do obytného komplexu v Sirtě v sobotu kolem půl třetí ráno místního času (v Libyi je o hodinu více než v České republice). Nejprve chtěli vidět identifikační dokumenty obyvatel a pak začali procházet pokoj po pokoji.

„Měli seznam celých jmen křesťanů v budově. Kontrolovali občanské průkazy a muslimy nechali být a křesťany unesli,“ řekl Hanna Azíz agentuře AP. Svědci tvrdí, že křesťanům svázali ruce, všichni unesení byli zřejmě muži. Podle agentury AFP za únosem stojí islamistická milice Ansar aš-Šaría, která je napojená na teroristickou síť al-Káida.  

Azízovi se podařilo zůstat ve svém pokoji. Řekl, že slyšel, jak jeho přátelé křičí, a neotevřel dveře. „Jsem stále ve svém pokoji a čekám, až mě seberou. Chci zemřít s nimi,“ řekl podle BBC.

Před týdnem ozbrojenci taktéž v Sirtě, ležící necelých 500 kilometrů východně od hlavního města Tripolisu, unesli sedm egyptských křesťanů. Ty zajali, když se snažili projít kontrolní stanoviště a z města odejít.

Islamisté dříve v prosinci zaútočili na dům egyptského křesťanského lékaře v Sirtě a zabili ho a jeho manželku. Jejich třináctiletá dcera byla nalezena mrtvá poté, co ji unesli. Podle jednoho z místních představitelů šlo o útok z náboženských důvodů, protože z domu obětí nezmizely ani peníze ani šperky.

Možná letecká evakuace

V Libyi žije velká komunita Egypťanů, jak muslimů, tak koptských křesťanů. Většina z nich pracuje ve stavebnictví. Egyptská vláda tak podle egyptského listu Ahram nyní zvažuje možnost vyslat letadla pro egyptské křesťany žijící v Libyi. V sobotu to oznámil ministr zahraničí Samí Šukrí po setkání s biskupem Paulem z Tanty.

Biskup Paul zároveň vyzval koptské Egypťany v Libyi, aby se vyhnuli cestování po zemi. V srpnu loňského roku Egypt varoval své obyvatele před cestami do sousední země a v prosinci své varování zopakoval.

Od svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011 v Libyi panuje chaos a násilí. OSN uznaná vláda musela uprchnout z Tripolisu do Tobrúku, který leží na hranicích s Egyptem (více zde). Sirta se stala domovem pro mnohé radikální islamisty. Navíc teroristické skupině Islámský stát, která ovládá část území v Sýrii a Iráku, řada libyjských islamistů přísahala věrnost (více se dočtete zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video