Libyjský polní maršál Chalífa Haftar (2019)

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar (2019) | foto: Reuters

Zastavte tažení na Tripolis, vyzvali maršála Haftara ministři G7

  • 70
Ministři zahraničí skupiny nejvyspělejších zemí G7 vyzvali východolibyjského maršála Chalífa Haftara, aby zastavil tažení na libyjské hlavní město Tripolis. Na závěr dvoudenního jednání v Dinardu ve Francii ministři také vyzvali obě strany konfliktu, aby zabránily eskalaci násilí. Libyi už několik let sužuje občanská válka.

Ministři či jejich zástupci měli na schůzce ve Francii původně jednat zejména o kybernetické bezpečnosti a o přípravě srpnového summitu této skupiny, kterou tvoří Kanada, Francie, Itálie, USA, Japonsko, Německo a Británie.

Schůzce ale nakonec dominovala situace v Libyi, kde tento týden polní maršál Haftar, ovládající část země, zahájil tažení na Tripolis. Tuto metropoli má v rukou vláda, kterou uznává OSN.

„Dohodli jsme se, že musíme využít všech možností, které máme k dispozici, abychom zvýšili tlak na strany konfliktu, zejména pak na Haftara, abychom se vyhnuli vojenské eskalaci,“ řekl v sobotu novinářům německý ministr zahraničí Heiko Mass s tím, že každá země k tomu využije „své vlastní kanály“. Itálie a Francie mají v Libyi přímé kontakty, dodal.

Už v pátek ale ministři zahraničí G7 uvedli, že jsou rozhodně proti jakékoli vojenské akci v Libyi.

Maršál Haftar táhne na Tripolis. Může zhatit mír a vyvolat novou migrační krizi

Tripolis je stejně jako zbytek západní Libye ovládán mezinárodně uznávanou vládou, východ země ovládá Haftar, který nedávno nařídil své Libyjské národní armádě (LNA), aby pochodovala na Tripolis. Vláda v Tripolisu poté vyhlásila bojovou pohotovost všech bezpečnostních sil.

Situaci v Libyi se snaží řešit i OSN, jejíž generální tajemník António Guterres v pátek neúspěšně jednal v Libyi s Haftarem. Za týden by se měla konat v Ghadámisu na západě země konference, která má dohodnout termín parlamentních a prezidentských voleb.

„Tu konferenci jsme připravovali rok, takže své politické úsilí jen tak rychle nevzdáme,“ řekl v sobotu v Tripolisu zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé.

Politické řešení konfliktu v Libyi podporuje i Rusko, jehož ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu jednal v Egyptě. Jeho egyptský protějšek Samí Šukrí po jednání na společné tiskové konferenci uvedl, že krize v sousední Libyi se nesmí řešit vojensky.

Libye se nevzpamatovala z chaosu od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety - ten na východě v Benghází má podporu Haftara a neuznává vládu v Tripolisu, která má ale podporu OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video