Libyjský polní maršál Chalífa Haftar (2019)

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar (2019) | foto: Reuters

V Libyi platí příměří. Válčící strany přijaly výzvu Erdogana a Putina

  • 55
Libyjská národní armáda (LNA) polního maršála Chalífy Haftara, která ovládá východ země a válčí s vládou v Tripolisu, vyhlásila od půlnoci příměří. Mezinárodně uznávaný kabinet premiéra Faíze Sarrádže s klidem zbraní následně souhlasil. Haftarovy síly nicméně varovaly, že tvrdě udeří, pokud druhá strana příměří poruší.

Polní maršál Haftar vyslyšel výzvu prezidentů Turecka a Ruska z tohoto týdne, kteří navrhli, aby obě strany ukončily boje 12. ledna. K mírovému řešení vyzvali i zástupci evropských zemí a institucí Evropské unie. 

Haftar výzvu Recepa Tayyipa Erdogana a Vladimira Putina původně ve čtvrtek odmítl.

Zatímco Turecko otevřeně podporuje mezinárodně uznanou vládu a Sarrádžovým silám tento týden začali pomáhat turečtí vojenští odborníci, Rusko podle pozorovatelů patří mezi ty země, které vsadily na Haftara. 

Ačkoliv to Moskva popírá, podle Turecka po Haftarově boku bojuje 2 500 ruských žoldáků. Polní maršál má také podporu Egypta, Jordánska či Spojených arabských emirátů.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. Haftarovy jednotky minulý rok v dubnu zahájily tažení na Tripolis a tamní vládu. Při střetech mezi oběma o moc soupeřícími vládami byly zabity a zraněny stovky civilistů.

V sobotu pozdě večer nicméně mluvčí Libyjské národní armády Ahmad Mismarí v prohlášení nahraném na video uvedl, že LNA přijímá příměří v západní oblasti země, která zahrnuje i metropoli Tripolis, „pokud budou také ostatní strany příměří respektovat“.

Turečtí vojáci míří do Libye, oznámil prezident Erdogan

Vláda sídlící v Tripolisu se v komuniké vydaném v neděli časně ráno ke klidu zbraní rovněž připojila. „V reakci na výzvu tureckého a ruského prezidenta k příměří oznamuje šéf prezidentské rady vlády národní jednoty příměří začínající 12. ledna v 00:00 hodin,“ napsala vláda.

Podle agentury Reuters bude ale těžké jakýkoli klid zbraní dodržet vzhledem k vystupňování bojů kolem Tripolisu a strategického pobřežního města Syrta v poslední době. Síly věrné maršálu Haftarovi tento týden oznámily, že převzaly nad Syrtou kontrolu.

Tripolis se snaží dobýt samozvaná Libyjská národní armáda (duben 2019):

17. dubna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video