V Libyi v minulosti unesli i Pavla Hrůzu. Zmizel v březnu 2015, přičemž o dva roky později některé zdroje uváděly, že zemřel.

V Libyi v minulosti unesli i Pavla Hrůzu. Zmizel v březnu 2015, přičemž o dva roky později některé zdroje uváděly, že zemřel. | foto: koláž iDNES.cz

V Libyi zřejmě našli ostatky Čecha zabitého teroristy

  • 142
V Libyi patrně našli ostatky Čecha, Rakušana a čtyř Filipínců, které v roce 2015 unesli teroristé z Islámského státu při útoku na ropné pole Ghaní. Později byli zřejmě zavražděni. Rakouský deník Kronen Zeitung informoval, že Čech byl spolu s pěticí dalších lidí provizorně pohřben u města Darná. Česká diplomacie zatím nález ostatků nemůže potvrdit.

Rakouské ministerstvo zahraničí zprávu podle agentury APA dosud nepotvrdilo. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že v tuto chvíli nemůže potvrdit informace o tom, „že by v masovém hrobě v Libyi byly nalezeny ostatky českého občana“. „Na místě není možné provést forenzní analýzy. Situací se ministerstvo zahraničí intenzivně zabývá,“ dodal resort.

V Libyii pracoval Čech Pavel Hrůza, a to jako koordinátor stravování pro několik ropných společností. Při útoku na libyjské ropné pole Ghaní 6. března 2015 radikálové hlásící se k IS unesli devět lidí. V době incidentu tam kromě něj byl také další český občan. Ten podle informací iDNES.cz ze země okamžitě vycestoval domů přes Egypt. 

Zatímco dva muslimové z Bangladéše a také Ghaňan se ze zajetí brzy dostali, o osudu kuchaře Hrůzy, Rakušana a čtyř Filipínců se spekulovalo. 

Už v červenci 2015 pak v Libanonu zmizela pětice Čechů - mimo jiné i člen vojenské tajné služby Martin Psík - kteří se do země vypravili získat informace o Hrůzovi. Podle informací některých médií však padli do léčky libanonské tajné služby, která chtěla dostat z Česka svého pracovníka Alího Fajáda. Ten čekal v českém vězení na vydání do USA kvůli podezření ze spolupráce s teroristy. 

V únoru 2016 se pětice včetně Psíka vrátila domů a zároveň byli z pražské věznice propuštěni Fajád i další Libanonec Chálid Marabí a odletěli do své vlasti. Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nevyhověl žádosti USA o vydání Fajáda a Marabího, což ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze.

V září 2017 se v médiích objevilo video z laptopu příslušníků Islámského státu, které údajně zachycovalo popravu zajatců v Libyi ještě v roce 2015. K možnosti, že unesení lidé zemřeli, se tehdy přikláněli i libyjští vyšetřovatelé.

„U těchto všech unesených známe okolnosti únosů a kdo a jak je provedl. Byl unesen také tuniský diplomat a Čech. Rakušan a Čech byli uneseni a poté byli převezeni až do města Darny a tam, během akce proti Islámskému státu, je islamisté zabili,“ sdělil vedoucí týmu vyšetřovatelů As-Sadíq As-Súr.

České úřady byly pomalé, kritizoval muž

O záchranu cizinců se zasazoval i Nasir Elfeghi - muž s českými a libyjskými kořeny. V rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že chtěl pomoci, protože má české i libyjské občanství a protože zná místní poměry. „Zkoušeli jsme vyjednávat. Využil jsem a lhal jsem jim přes své kontakty, že moje rodina je příbuzná jeho maminky,“ vysvětlil, jak postupoval.

Česko tehdy kritizoval za pomalost. „Zkoušel jsem spolupracovat s českými úřady, problém byl, že to šlo pomalu a tady se jednalo o rychlost, protože každý věděl o amerických náletech,“ sdělil Elfeghi s tím, že nálety vyvolaly chaos, proto chtěli stihnout celou akci ještě předtím.

Islamisté za Hrůzu údajně nechtěli výkupné, ale chtěli ho použít k výměně za některé vězně z řad svých soukmenovců. Jeho osvobození měly zkomplikovat boje mezi libyjskou armádou a islamisty.

Pátrání po unesených totiž dlouho znemožňovala skutečnost, že v Libyi rozvrácené občanskou válkou se donedávna odehrávaly prudké střety. Poté, co se situace v posledních měsících uklidnila, bylo podle Kronen Zeitung možné prověřit informaci humanitární organizace Červený půlměsíc, podle níž byla těla obětí uložena nedaleko města Darná.

Čech unesený islamisty je kuchař z Vysočiny. Do Libye se vracel často

Podle rakouského deníku libyjské úřady potvrdily, že asi deset kilometrů od města našly hroby šesti rukojmích Islámského státu - Rakušana, Čecha a čtyř Filipínců. 

Filipínské velvyslanectví potvrdilo nález hrobů čtyř unesených krajanů. „Doufáme, že je brzy dostaneme domů,“ napsal filipínský chargé d’affaires Elmer G Cato na Twitteru k videu, které ukazuje záběry na hřbitov v Darná.

Zástupci filipínské ambasády na hřbitově v Darná:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video