Muammar Kaddáfí při projevu před Válným shromážděním OSN (23. září 2009)

Muammar Kaddáfí při projevu před Válným shromážděním OSN (23. září 2009) | foto: AP

Libijský vůdce Kaddáfí přivítal příbuzné obětí atentátů z Lockerbie

  • 10
Libijský autoritářský vůdce Muammar Kaddáfí se setkal s pozůstalými zabitých při útoku na letadlo společnosti PanAm, při kterém v roce 1988 zahynulo 259 lidí. Setkání Kaddáfí označil v rozhovoru s televizí CNN za přátelské.

Atentát spáchal terorista Abdal Basat Muhammad Midžrahí ve skotském Lockerbie, kde se letadlo po útoku zřítilo. Až na deset lidí byla většina zabitých Američané.

Kaddáfího setkání se uskutečnilo tento týden, kdy se zúčastnil zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Informovala o tom agentura Reuters.

"Bylo to přátelská schůzka a setkání. Vyjádřil jsem jim soustrast za příbuzné, které ztratili," prohlásil Kaddáfí. Libye formálně přijala odpovědnost za atentát a rodinám obětí loni vyplatila 1,5 miliardy dolarů (asi 25,7 miliard korun) jako odškodnění.

Terorista, který byl jako jediný za atentát odsouzen (na doživotí), je však nyní na svobodě. Ze zdravotních důvodů ho v srpnu propustila po osmi letech vězení Velká Británie. Midžrahí má rakovinu prostaty a zbývá mu údajně několik měsíců života.

Objevily se ale informace, že jsou za vstřícným krokem Londýna obchodní zájmy a především ropa. To dokonce potvrdil pro deník The Daily Telegraph britský ministr spravedlnosti Jack Straw. Ropné a obchodní zájmy hrály podle něj při propouštění "velmi významnou roli".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video