Libérie slaví konec epidemie eboly (11. května 2015).

Libérie slaví konec epidemie eboly (11. května 2015). | foto: AP

Sbohem, ebolo! Liberijci v ulicích slavili vymýcení smrtící epidemie

  • 2
Libérie zažila velkou slávu. Vláda vyhlásila státní svátek, aby obyvatelé této západoafrické země mohli v ulicích oslavit vítězství nad ebolou. V sobotu vymýcení krvácivé horečky v zemi oznámila Světová zdravotnická organizace. Sierra Leone a Guinea zatím vyhráno nemají.

Liberijci v pondělí vyšli do ulic, tancovali, bubnovali a zpívali. Mnozí z nich přišli v kostýmech, s vlajkami či s transparenty, které oslavovaly konec smrtící nákazy: „Děkuji Bohu, že nás zachránil od eboly“, „Zvítězili jsme“ či „Lid Libérie říká ebole sbohem“, píše BBC.

V hlavním městě Monrovii se konal hudební festival, na kterém vystoupili zdravotníci a lidé, kteří nákazu přežili. „Když jsem se nakazil ebolou, převezli mě do zdravotnického centra. Všichni, kteří tam byli se mnou, zemřeli. V době, kdy jsem pobýval v centru, zemřeli na nákazu ebolou můj otec i matka,“ citovala agentura AFP jednoho z nich.

„Spojencem eboly je ticho a pomalé reakce. To musí být pro nás v Africe lekce. Pro boj s virem je potřeba rychlá reakce,“ řekl na oslavách prezident Toga Faure Gnassingbe, který zároveň ocenil „skvělou práci“ liberijského lidu.

V sobotu konec eboly v západoafrické zemi vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO), protože zde za posledních 42 dní nezaznamenala žádný nový případ nákazy. Organizace ocenila roli prezidentky Ellen Johnson Sirleafové a vlády, aktivní roli náboženských a vesnických lídrů, ale i zdravotnickou pomoc celého světa. „Mé velké díky míří bezpečnostnímu aparátu země. Byli hrdiny,“ poznamenala Sirleafová.

Naopak vyhráno stále nemají Sierra Leone a Guinea, WHO v obou zemích na přelomu dubna a května zaznamenala 9 nových případů. Od počátku epidemie loni v březnu nemoci podlehlo jedenáct tisíc lidí, 4 716 z nich v Libérii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video