Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Libanonci viní z výbuchu firmy napojené na vládu, říká Čech z Bejrútu

  15:16
Výbuch v Bejrútu je jen kapitolou příběhu korupce a neschopnosti vlády v Libanonu, který trvá už dekády. V rozhovoru pro iDNES.cz to říká Vladimir Hlásný, jenž v Bejrútu pracuje jako ekonom pro regionální komisi OSN. Libanonci si podle něj myslí, že na zásobách ledku, který způsobil výbuch, chtěly profitovat velké společnosti blízké vládě.
Libanonským hlavním městem Bejrútem v úterý odpoledne otřásly silné výbuchy....

Libanonským hlavním městem Bejrútem v úterý odpoledne otřásly silné výbuchy. (4. srpna 2020) | foto: Profimedia.cz

Jaká je momentální situace v Bejrútu?
Bejrút je paralyzovaný. Lidé jsou pořád v šoku, nechtějí mluvit o tom, co se stalo. Radši si s kolegy nepíšu, nevolám, čekám až se sami pohnou. Psychicky je to šok, přemýšlejí, jak se s tím vypořádat, koho vinit. Fyzicky je město klidné. Když jsem ve čtvrtek, dva dny po výbuchu, jel do středu města, v centru nočního života se odehrávala spousta aktivit. Byli tam dobrovolníci z celého světa. 

Viděl jste i nějaké demonstranty?
Ne, ale poslední dva dny jsme v centru města nebyli. (Situace) je asi vážnější než v posledních měsících. V lednu tady byly hrozně silné demonstrace, všude vybité fasády domů. Očekávám, že tento týden to bude velmi podobné.  

Terčem ministerstva či sdružení bank. Bejrút bouří v plášti slzného plynu

Chápete Libanonce, proč demonstrují? Co je příčinou jejich hněvu?
Tento výbuch je je jen další kapitolou toho, co se tady děje už několik posledních let. Vláda je neschopná a základní služby nefungují. Internet je snad nejpomalejší na světě, voda se musí pít z flašek. Státní elektřina je dostupná asi na tři hodiny denně. Pro zbytek musí mít všechny domácnosti vlastní generátor, které bývají ale staré a špatně fungující. Některé rodiny jsou i třeba šest hodin bez elektřiny. 

Asi nejhorší jsou teď ceny potravin, ty strašně vyrostly. Všechno už je teď třikrát až čtyřikrát dražší. Lidé jsou naštvaní, protože chudoba je tady příšerná. Asi dvě třetiny lidí žijí oficiálně v chudobě. Slyšel jsem, že některé matky se dívají na cenu plenek a pláčou, protože si je nemohou dovolit. 

Povede tento hněv lidu k rezignaci vlády, jako se tomu stalo v říjnu minulého roku?
Vláda se už dohodla na předčasných volbách (libanonský premiér Hasan Dijáb v sobotu večer oznámil, že požádá o uspořádání předčasných parlamentních voleb, pozn. red.). Exploze byl opravdu velký úder, takže věřím, že nějaké změny budou. Ale tady člověk nemůže být příliš optimistický. Trochu se bojím, že když zahraniční země dají Libanonu nějakou pomoc, tak to problémy pouze oddálí. Až se kurz libanonské libry trochu zlepší, situace se chvíli uklidní a i demonstrace na chvíli přestanou a znovu se vrátíme do stejného životního běhu. Doufám, že k tomu nedojde a že demonstrace vydrží a donutí vládu k nějakým změnám. 

Jak se Libanonci dívali na návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona?
Hned se objevily reakce, že francouzský prezident navštívil zničenou oblast, zatímco ten libanonský ne. Macron se též setkává s ostatními prezidenty, aby se dohodli na nějaké finanční pomoci. Je dobře, že ty mezinárodní organizace se rozhodují dávat pomoc přímo domácnostem nebo neziskovkám, a ne vládě, protože ta je opravdu neschopná. Existuje riziko, že kdyby se peníze poslaly vládě, tak by akorát začaly velké hádky, kdo ty peníze potřebuje nejvíc a nakonec by se ty peníze vytratily

Ihned po výbuchu se objevily spekulace, zda se ve skutečnosti nejednalo o útok. Vláda nevyloučila, že k explozi mohlo dojít vnějším zásahem. Jak se na tyto spekulace dívají Libanonci?
Myslím si, že většina věří té oficiální verzi, že to byla velká, systémová chyba. Sila s obilím u skladiště s ledkem zmírnila sílu výbuchu, takže to nevypadá na teroristický útok. Objevují se nicméně spekulace, že ten výbuch nevznikl jen proto, že úřady se o nebezpečný materiál nezajímaly, ale že někdo jej schválně ve skladu držel, protože na něm chtěl zbohatnout. I ty demonstrace nejsou jen zaměřené proti vládě kvůli její neschopnosti, ale jsou i proti chamtivosti skupin blízkých vládě, které se za i cenu značného rizika snaží obohatit na úkor lidí. 

Je jmenována konkrétní skupina? Například vlivné šíitské hnutí Hizballáh, které je se skladem často spojováno?
Myslím si, že Hizballáh i armáda jsou v celé situaci poměrně nevinně. Spíš jsou podezírány velké společnosti nebo boháči spojení s vládou. Na ty je namířen hněv demonstrantů. Jedná se například o velkou konstrukční firmu Solidere, která vystavěla centrum města po občanské válce. Lidi rozčílil pětinásobný nebo šestinásobný nárůst cen skla, cementu, písku, který byl vyloženě důsledek chamtivostí firem, jež jsou dost spojené s vládou. 

Některá média píší, že situace zneužívají i běžní lidé. Dochází k rabování k opuštěných a poničených domů?
Četl jsem, že armáda zatkla čtyři lidi za rabování. Ale spíš se mluví o solidaritě. Řekl bych, že k rabování dochází relativně málo, protože všude jsou lidé. Není tedy příliš snadné rabovat. Ale dá se očekávat, že se katastrofy budou někteří lidé chtít zneužít. Budou například dávat pojišťovnám nadhodnocené odhady škod, ceny rekonstrukcí budou navýšené. Konstrukční firmy se pokusí dostat dobré kontrakty. 

Za chaos v Libanonu může i uprchlická krize, říká rodák z Bejrútu

Humanitární pomoc nabídl i Izrael. Jak se Libanonci, vzhledem k dlouhodobě napjatým vztahům mezi Izraelem a Libanonem, na toto gesto solidarity dívají?
Izrael je tady takové tabu. O Izraeli se nemluví. Na jeho nabídku nebyla žádná odezva. Lidé jsou nicméně nespokojení s tím, jak se vláda staví k zahraniční pomoci. I český záchranný tým měl problémy opustit letiště, a to se stalo se řadě skupin (místní armáda ve čtvrtek nepovolila zahraničním týmům včetně českého zpočátku nepovolila nasazení, pozn. red.)

Dokáže se Bejrút z katastrofy vzpamatovat?
Některé věci fungují už teď. S rodinou jsme jeli na večeři za městem do letoviska s luxusními restauracemi a tam už to žilo. Pro jednu vrstvu obyvatelstva jako kdyby se nic nestalo. 

Co se týče centra Bejrútu, je těžké o tom mluvit, protože výbuch byl jen jedna kapitola dlouhodobých ekonomických problémů Libanonu. Není jasné, které budovy byly zničené už před výbuchem a které až potom. Ale ta čtvrť, kde je noční život, tam se to už otvírá a bude se dále otvírat. Některé restaurace nemají okna, jsou tam jen díry, ale už jsou otevřené. Ale úplná rekonstrukce města bude trvat dlouho a i za pár let uvidíme zbořené budovy.

9. srpna 2020

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...