Libanonský premiér Harírí odložil rezignaci. Na žádost prezidenta

  • 0
Libanonský premiér Saad Harírí odložil svou rezignaci. V prohlášení přenášeném libanonskou televizí řekl, že ho prezident Michel Aún požádal, aby odstoupení znovu zvážil. Harírí 4. listopadu rezignoval z Rijádu a podle vyjádření některých libanonských kruhů ho k tomu přinutila Saúdská Arábie.

„Předložil jsem dnes prezidentovi Aúnovi rezignaci a on mne požádal, abych s tím počkal a poskytl prostor dalšímu dialogu o jejích důvodech i o politických souvislostech. Vyhověl jsem tomu,“ řekl Harírí.

„V této kritické době náš národ potřebuje, aby všichni vynaložili mimořádné úsilí k jeho ochraně před nebezpečím a výzvami,“ uvedl Harírí v prohlášení vydaném v prezidentském paláci, kde jednal s Aúnem. Zopakoval přitom, že Libanon musí zůstat v regionálních sporech neutrální a vyvarovat se všeho, co ohrožuje jeho vnitřní stabilitu a vztahy k arabským státům.

U Harírího domu v Bejrútu se ve středu sešli premiérovi příznivci z jeho strany Hnutí budoucnosti. „Zůstanu s vámi a budu s vámi pokračovat v zajištění obrany Libanonu, jeho stability a udržení jeho arabského charakteru,“ řekl Harírí před několika stovkami shromážděných.

Saúdská Arábie, Francie a Egypt

Premiér byl od 3. listopadu v Saúdské Arábii, o víkendu přicestoval do Francie a po krátké úterní zastávce v Egyptě se vrátil do Bejrútu. Ve středu se v libanonské metropoli zúčastnil oslav 74. výročí získání nezávislosti Libanonu na Francii. Hned po příletu se pomodlil nad hrobem svého otce Rafíka Harírího.

KOMENTÁŘ: Sunnitská revoluce začala, přichází pomalu

Rezignaci v projevu z Rijádu odůvodnil obavami o život. Řekl, že atmosféra v Libanonu se začíná podobat té, v níž byl v roce 2005 jeho otec, bývalý premiér, v roce 2005 zavražděn. Připsal to rostoucímu vlivu šíitského Hizballáhu a jeho spojence Íránu na libanonskou politiku (více o rezignaci zde). To se nelíbí ani Saúdské Arábii, s níž Harírího rodinu pojí četné svazky. Premiér má také její občanství. V Libanonu se spekulovalo, že Rijád z Harírího učinil rukojmí ve svém mocenském sporu s Teheránem (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video