Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojíme se chodit po ulicích. V Gruzii roste násilí proti komunitě LGBT

  6:33
Od chvíle, co organizátoři v Gruzii tento měsíc kvůli násilí zrušili pochod příslušníků sexuálních menšin, Tbilisi Pride, mají členové LGBT+ komunity strach. Po násilnostech z 5. července, kdy odpůrci pochodu napadli novináře a vtrhli do kanceláří aktivistů, vzrostl počet hlášených útoků z nenávisti.
Odpůrci pochodu za práva LBTQ+ komunity zapálili duhový plakát, zatímco blokují...

Odpůrci pochodu za práva LBTQ+ komunity zapálili duhový plakát, zatímco blokují hlavní třídu města Tbilisi. (5. července 2021) | foto: Reuters

„Věci se změnily. Život už není tak jednoduchý, jak býval,“ říká pětadvacetiletá gruzínská lesbička Nino, jejíž jméno nadace změnila, aby ochránila její identitu. „Máte větší strach, že vás někdo na ulici bude pronásledovat a nadávat vám. Nemůžete už být šťastní. Cítíte vevnitř obavy. Je to jako by se na vás chystala nějaká tragédie,“ popisuje žena, která žije v Tbilisi se svou partnerkou.

Násilí proti sexuálním menšinám, které zastavilo plánovaný pochod, také zvýšilo politické napětí v někdejší sovětské republice, která se chystá na říjnové místní volby. Vyvolalo také protesty a potyčky v parlamentu. Zatímco se země modernizovala a zaváděla progresivní reformy ve snaze přiblížit se Evropské unii, zažíval kavkazský národ v posledních desetiletích kulturní střet mezi liberálními silami a náboženskými konzervativci.

6. července 2021

Velká část hněvu namířeného vůči vládě se týkala smrti kameramana, jenž byl napaden při natáčení demonstrací odpůrců LGBT+. Premiér Irakli Garibašvili poté odmítl rezignovat, přestože ho k tomu vyzývali ochránci lidských práv a opoziční strany, kteří jeho vládu viní z toho, že povzbuzuje skupiny šířící nenávist. Ještě před plánovanou akcí premiér prohlásil, že pochod není „rozumný“, jelikož většina Gruzínců je proti. Později označil zrušenou akci za „provokaci“ organizovanou opozicí.

Skupiny kolem komunity LGBT+ v posledních týdnech hlásí zvýšený počet homofobních útoků a zločinů z nenávisti, které jsou motivované vzhledem lidí.

Policie zatkla dva lidi v souvislosti se zabitím sedmadvacetiletého muže, který byl tento měsíc ubodán ve městě Rustavi. Útočníci ho a jeho kamaráda podle místních médií napadli kvůli dlouhým vlasům. Transgenderoví aktivisté minulý týden zpravodajskému serveru OC Media nahlásili, že jednu trans ženu porazilo auto při zřejmě záměrném útoku. Další muž pak novinám řekl, že ho zbili útočníci, kteří na něj křičeli homofobní nadávky, jelikož měl růžové tričko.

Osmnáctiletý Irakli (jeho jméno bylo změněno) popsal, jak ho i s jeho přítelem někdo zbil, zatímco si v Tbilisi chtěli koupit cigarety. „Slyšeli jsme, jak na nás volá nějaký muž. Začal klít, nadávat nám do teploušů a hrozil, že nás zabije. Když jsme vyšli z obchodu... zaútočil na nás,“ uvedl mladík s tím, že než zasáhli nedaleko stojící policisté, útočník ho kopal a jeho partnera se snažil škrtit.

Násilí znemožnilo v Gruzii pochod LGBT. Maďaři a Češi vyjádřili solidaritu

„To, co se stalo novinářům 5. července, se děje homosexuálům každý den, 365 dní v roce. V této zemi nás zabíjejí, bijí a ponižují. Bojíme se chodit po ulicích a nikoho to nezajímá,“ dodal.

Kameraman Alexandr Laškarava byl jedním z více než 50 novinářů, kteří se stali terčem násilí. O několik dní poté, co ho zdravotníci propustili z nemocnice, ho našli doma mrtvého. Úřady příčinu smrti zatím nesdělily a ministerstvo vnitra tvrdí, že vyšetřování pokračuje. Původně prohlásilo, že panuje podezření na předávkování drogami.

Policie ve spojitosti s událostmi 5. července zatkla téměř 30 lidí, obvinila je různých trestných činů včetně nezákonného zasahování do práce novinářů a skupinového násilí. Ministr vnitra podle svého resortu minulý týden násilí vůči novinářům odsoudil.

Jednadvacetiletý Giorgi (který si nepřál zveřejnit své celé jméno) se domnívá, že pocit nejistoty u komunity LGBT+ dále zhoršila reakce úřadů v týdnech následujících po násilí, kterou lidé vnímají jako měkkou. „Bezpečnost není jen o fyzickém bezpečí na ulicích, ale o základech demokracie. Že když něco uděláte, spácháte zločin, budete za to potrestáni. A budete zatčeni, pokud někoho zbijete,“ říká Giorgi.

Respektujte práva LGBT, nebo jděte, vzkázala EU Orbánovi. Babiš se nepřidal

Nia Gvatuaová, která provozuje první gay bar v Tbilisi, prohlásila, že znovuotevření podniku odložila, dokud se situace nestabilizuje. Plánuje zároveň posílit ochranku. „Musím zaměstnance připravit, protože v tuto chvíli není práce bezpečná,“ sdělila.

Sexuální menšiny v Gruzii nicméně mohou zahlédnout i určité záblesky naděje. Před parlamentem v Tbilisi se 6. července shromáždily tisíce lidí, které odsoudily násilí z předchozího dne, což byl bezprecedentní projev solidarity s komunitou LGBT+. „Měla jsem pocit, že nejsem sama,“ svěřila se Nino, která na tento protest vyrazila s přítelkyní. „Držely jsme se za ruce a říkaly si... tenhle boj má smysl a přežijeme,“ podotkla.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...