V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

  • 82
Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného černého levharta (černého pantera), zvíře natolik vzácné, že je označováno za mytické. V Africe ho naposledy zachytili v roce 1909 na snímku z Etiopie.

„Až po několika dnech mi došlo, že jsem si splnil svůj sen,“ komentoval Burrard svůj nevídaný úspěch.

Zvíře se mu podařilo zachytit po měsících čekání a pozorování. Fotopasti se svým týmem nastražil Will Burrard - Lucas v oblasti keňské rezervace Laikipia Wilderness Camp poprvé už loni. Zaslechl totiž, že zvíře někdo v okolí zahlédl.

„Probíral jsem se posledními snímky a moc jsem od nich neočekával,“ uvedl. 

„Jak jsem projížděl fotky, najednou jsem zastavil a nevěřícně zíral...oči jako inkoustová čerň...černý levhart! Nemohl jsem tomu uvěřit, až po pár dnech jsem vstřebal, že jsem splnil svůj sen,“ napsal podle deníku The Guardian na svůj blog.

„Pokud vím, jde o první vysoce kvalitní snímky tohoto druhu pořízené na fotopast,“ píše na blogu fotograf. 

„Tato cesta byla zprvu spíš taková nepromyšlená obhlídka. Proto mě nepřestává překvapovat, jak moc se vyplatila,“ citoval fotografa web USA Today.

Levhart je stále vzácnější

Levhart je kriticky ohrožené zvíře. Podle prohlášení zoo v americkém San Diegu není známo, kolik jich nyní na planetě žije.

Na jejich vymírání se podílí hned několik faktorů: lov, ztráta přirozeného území pro život nebo konflikty s farmáři a hospodářskými zvířaty.

Nick Pilford, vědec ze zoo v San Diegu, se svými kolegy sleduje výskyt levhartů v této oblasti a snaží se pomoci k zachování ohroženého druhu.

13.února 2019 v 05:44, příspěvek archivován: 13.února 2019 v 14:31

Spotted: a rare sighting of the black leopard in Laikipia - caught on camera by wildlife photographer Will Burrard-Lucas #LoveInTheWild https://t.co/lMijWT92n4

Toto elegantní zvíře má intenzivně černou barvu kvůli melanismu, který způsobuje nadprodukci pigmentu. „Je to vlastně opak albinismu,“ vysvětluje vědec. Ačkoliv je přes den černý, v noci na infračervených snímcích lze na jeho srsti vidět typické levhartí vzory,“ dodává.

Melanismus se vyskytuje u zhruba jedenácti procent levhartů na světě. Většina z nich ale žije v jihovýchodní Asii. „Černí levharti jsou obzvlášť v Africe velmi vzácní,“ říká Pilford.

VIDEO: Fotograf ukazuje, jakým způsobem vyfotil vzácného černého levharta 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video