Na Silvestra přidají vědci ke dni jednu vteřinu. Ilustrační foto.

Na Silvestra přidají vědci ke dni jednu vteřinu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Letošní rok bude o sekundu delší

  • 29
Vědci kvůli změnám zemské rotace prodlouží rok 2005 o jednu sekundu. Letošní poslední minuta v roce jich tedy bude mít jednašedesát a rok 2006 začne později. Čas se letos bude nastavovat poprvé po sedmi letech.

"Lidé si na Silvestra vychutnají o sekundu delší oslavy příchodu nového roku," oznámil Mezinárodní institut pro zemskou rotaci a referenční systémy, jenž dohlíží na dodržování časových standardů na naší planetě.

Ve světě se bude čas upravovat podle londýnského času. Například na východním pobřeží Spojených států si lidé posunou vteřinovou ručičku už v sedm hodin večer, v Česku to bude o jedné hodině v noci následujícího dne.

Hodiny ukážou 23:59:60
V Londýně se na atomových digitálních hodinách nejprve objeví čas 23 hodin 59 minut 60 sekund, pak teprve naskočí 0:00:00. Podle mezinárodních dohod je třeba, aby se koordinovaný univerzální čas na celé Zemi nelišil o více než 0,9 sekundy.

Odchylky ovlivňuje několik různých faktorů. Například příliv může zpomalit nebo naopak zrychlit rotaci Země. Proto není vyloučeno, že se někdy bude sekunda zase ubírat, zatím se to však nikdy nestalo.

Mezinárodní služba pro zemskou rotaci a referenční systémy poprvé rozhodla o přidání sekundy v roce 1972, naposledy v roce 1999. Mezinárodní dohody dovolují posunout čas nejen na konci roku, 31. prosince, ale také 30. června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video