(ilustrační snímek) | foto: koláž iDNES.cz

Drony zkomplikovaly provoz na letišti v Newarku. Zdrželo se 42 letů

  • 52
Na letišti Newark u New Yorku muselo být pozdrženo přistání 43 letů, když se v nedalekém okolí objevily dva drony. Oznámil to Federální úřad pro letectví. Incident trval přes dvacet minut, devět letů bylo kvůli bezpilotním aparátům odkloněno.

Drony operovaly u menšího letiště Teterboro, které je od Newarku asi 22 kilometrů severovýchodním směrem. Newark je jedenácté nejrušnější letiště v USA a významná součást dopravního uzlu newyorské aglomerace. Drony letěly nad letištěm Teterboro ve výšce jednoho kilometru.

Na přelomu roku ochromily bezpilotní letouny londýnská letiště Gatwick a Heathrow. Zrušeny byly stovky letů, incident narušil cestovní plány desítek tisíc lidí. Letecká společnost easyJet, která je na letišti Gatwick největším operátorem, ohlásila ztrátu 15 milionů liber (434 milionu korun). Také letiště Gatwick hlásilo výraznou ztrátu (podrobnosti v článku Přelet dronu obral britské letiště o čtvrtinu loňského růstu).

8. ledna 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video