K raketovému útoku na kábulské letiště se přihlásil IS, evakuace finišují

  • 45
Kábulské letiště se v pondělí stalo terčem raketového útoku. Střely zlikvidoval protiraketový systém, evakuace pokračují. Podle jednoho z amerických představitelů nebylo zřejmé, jestli se podařilo sestřelit všechny rakety. Žádné americké ztráty ale nebyly hlášeny. K útoku se přihlásila afghánská odnož teroristické organizace Islámský stát.

Očití svědci podle agentury AP uvedli, že rakety zasáhly okolí letiště. Slyšet byly tři výbuchy, svědci pak viděli záblesk na obloze, zatímco lidé prchali. Z místa byla slyšet vzápětí střelba, nebylo však jasné, kdo střílí. Americká vojenská transportní letadla nicméně pokračovala v evakuaci.

Během dvoutýdenního leteckého mostu bylo z Afghánistánu americkými či spojeneckými stroji evakuováno již více než 115 000 cizinců a jejich afghánských spolupracovníků. V neděli se dostalo do bezpečí zhruba 1200 lidí, oznámil Bílý dům.

O raketovém útoku byl podle Bílého domu informován americký prezident Joe Biden. „Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a personální šéf (Bílého domu) Ron Klain informovali prezidenta o raketovém útoku na mezinárodní letiště Hamída Karzaiho,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Biden podle mluvčí Jen Psakiové znovu potvrdil rozkaz velitelům, aby vynaložili veškeré úsilí k tomu, aby ochránili americké síly nasazené na místě.

Jeden z amerických činitelů agentuře Reuters řekl, že na letiště mířilo až pět raket. Rakety byly odpáleny z korby automobilu v jedné ze čtvrtí na severu Kábulu, napsala afghánská média.

K odpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát. „Bojovníci chalífátu zaútočili na mezinárodní letiště v Kábulu šesti raketami kaťuša,“ uvedla organizace na sociální síti Telegram.

V afghánském hlavním městě vládne napjatá situace po čtvrtečním sebevražedném atentátu, který si podle místních médií vyžádal životy nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát-Chorásán, která je nepřítelem Západu i Tálibánu.

V neděli americká armáda informovala, že v Kábulu při cíleném úderu zabila nejméně jednoho sebevražedného atentátníka z řad Islámského státu, který s autem napěchovaným výbušninami chtěl spáchat útok na letiště. Hnutí Tálibán nedělní americký úder odsoudilo. Mluvčí Tálibánu prohlásil, že Spojené státy nemohou ze své vůle provádět útoky v cizích zemích a že měly Tálibán o svém plánu zneškodnit atentátníka v Kábulu informovat.

Americký dron zabil v Kábulu sebevraha, výbuch náloží v jeho autě pak dítě

Velení amerických sil na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM) uvedlo, že prošetřuje zprávy o údajných civilních obětech nedělního amerického útoku. „Víme, že při zničení vozidla došlo k silným následným explozím, což naznačuje přítomnost velkého množství výbušného materiálu uvnitř auta, který mohl způsobit další oběti,“ píše CENTCOM.

Jeden z obyvatel Kábulu místnímu novináři pracujícímu pro americkou televizi CNN řekl, že při americkém útoku v obytné čtvrti města přišlo o život devět jeho příbuzných, mezi nimi i šest dětí. O mrtvých civilistech mluvili podle CNN také svědkové na místě útoku.

Spojené státy na letišti dokončují evakuační operace, které byly zahájeny po nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci v polovině srpna. Všechny ostatní země již evakuace ukončily. Američtí vojáci, kteří kábulské letiště střeží, se mají z Afghánistánu stáhnout k 31. srpnu. Americká vláda uvedla, že USA mají kapacitu evakuovat před vypršením zmíněné lhůty zbývajících asi 300 Američanů, kteří chtějí Afghánistán opustit. Dalších zhruba 280 amerických občanů si přeje na afghánském území zůstat nebo ještě není rozhodnuto.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video