V Havaně spadlo letadlo se 113 lidmi, tři přeživší jsou v kritickém stavu

  • 152
V kubánské metropoli Havaně se po startu z letiště Josého Martího zřítil letoun Boeing 737, uvedla oficiální agentura Prensa Latina. Na palubě stroje, který provozuje místní letecké společnosti Cubana de Aviación, bylo 113 lidí. Média později uvedla, že tři lidé byli v kritickém stavu převezeni do nemocnice. Úřady však zatím tuto informace nepotvrdily.

Letoun se zřítil nedaleko letištní plochy, upozornila agentura AFP. Let mířil do města Holguín na východě ostrova, neštěstí si vyžádalo lidské životy, sdělil CNN zdroj z letiště.

Svědkové hovořili o velké ohnivé kouli, z místa stoupá do výšky sloupec hustého černého kouře. Podle BBC byli na místě hasiči a záchranáři. Letiště bylo uzavřeno.

Agentura AP uvedla, že stroj spadl na přilehlé pole, byl výrazně poškozen a hořel. Hasiči se snažili doutnající vrak hasit. Místní obyvatelé vypověděli, že viděli sanitky odvážet raněné.

Podle AFP už na místo dorazil i prezident země Miguel Díaz-Canel, který řekl, že očekává, že na místě bude hodně mrtvých. Dodal, že na palubě bylo 104 pasažérů a devět členů posádky.

„Většina pasažerů byla kubánské národnosti,“ řekl v České televizi konzul Velvyslanectví ČR v Havaně Filip Vurm s tím, že na palubě podle kubánských úřadů nebyli žádní Češi.

Příčina nehody zatím není jasná. Cubana de Aviación, kubánská národní letecká společnost, nicméně musela z bezpečnostních důvodů nedávno vyřadit některá ze svých starších letadel, upozornila CNN.

Poslední velká nehoda civilního letadla se na Kubě odehrála v listopadu 2010. Při havárii stroje kubánské společnosti Aerocaribbean tehdy za špatného počasí zahynulo všech 68 cestujících, včetně 28 cizinců.

Mezinárodní letiště José Martího v Havaně

Mezinárodní letiště José Martího v Havaně

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video