Letadlo se po tvrdém přistání v Istanbulu rozlomilo, tři lidé nepřežili

  • 265
Na istanbulském mezinárodním letišti Sabihy Gökçenové ve středu sjelo při přistání letadlo z ranveje. Podle záběrů tureckých médii se jeho trup rozlomil nejméně na tři části, jedna z nich poté začala hořet. Podle tureckého ministra zdravotnictví bylo do nedalekých nemocnic převezeno 179 lidí. Tři cestující nehodu nepřežili.

Při nehodě se zranilo 179 lidí, uvádí agentura Reuters s odvoláním na ministra zdravotnictví Fahrettina Kocu. Dva z cestujících byly děti.

Letadlo podle serveru místní stanice NTV patří turecké nízkonákladové společnosti Pegasus Airlines. Do Istanbulu přiletělo ze západotureckého Izmiru a jde o stroj typu Boeing 737-86J.

Letadlo začalo po nárazu hořet, oheň se ale podle tureckých médií podařilo rychle uhasit. Istanbulský guvernér Ali Yerlikaya uvedl, že letadlo sjelo z dráhy kvůli špatnému počasí. 

V době nehody hustě pršelo a vál silný vítr. „Letadlo se nedokázalo udržet na ranveji kvůli špatným povětrnostním podmínkám a sklouzlo padesát až šedesát metrů,“ řekl guvernér. Následně se podle něj zřítilo do příkopu.

Na palubě bylo 177 cestujících a šest členů posádky. Podle NTV bylo 155 cestujících z Turecka a 22 ze zahraničí, mimo jiné z USA, Číny, Iráku či Izraele. Z občanů EU byl na palubě jen jeden Švéd. Češi podle tureckých médií letadlem necestovali.

Na záběrech z místa neštěstí je vidět, jak záchranáři evakuují z letadla cestující. Někteří pasažéři se z rozlomeného stroje dostali už před tím sami.

Podle dat z automatického odpovídače letadla šli piloti na přistání příliš rychle a nestrefili se na začátek ranveje. Kola se ranveje dotkla až asi tisíc metrů před koncem, a to v rychlosti 240 km/h. Na konci ranveje mělo letadlo rychlost ještě 116 km/h, uvedla stránka AV Herald.

Letadlo se rozlomilo hned za mnou, líčí cestující přistání v Istanbulu

Tam záznamy končí, letadlo pak podle dostupných videí a mapy letiště zřejmě ujelo dalších 200 metrů. Narazilo pravděpodobně do antény u ranveje číslo 6, překonalo silnici a zastavilo se až o vnější zeď, kterou je letiště ohraničeno.

Není jasné, proč letadlo neopakovalo pokus o přistání. Aerolinka Pegasus nicméně nemá s přistáním v Istanbulu problém poprvé, protože 7. ledna vyjel jejich Boeing 737-800 z dráhy. Tehdy ale vyjel do strany, do konce ranveje zbývalo ještě asi tisíc metrů. Při této nehodě se naštěstí nikomu nic nestalo.

Mohlo by jít ale o příznak toho, že aerolinka tlačí své piloty, aby šetřili čas (a peníze) a snažili se přistát i za ne zcela ideálních podmínek.

Letadlo z Prahy dorazilo bezpečně do Istanbulu

Pegasus Airlines provozuje i lety do Prahy. Krátce po 14. hodině SEČ odletělo z pražského letiště letadlo, které mělo přistát na letišti Sabihy Gökçenové. To však kvůli nehodě uzavřeli a všechna letadla přesměrovali na velkokapacitní nové mezinárodní istanbulské letiště, které je v provozu od loňského roku.Oficiálně se nazývá Letiště Istanbul.

Na něm přistálo krátce po 19. hodině místního času (17:00 SEČ) i letadlo na lince z Prahy poté, co kroužilo nad Marmarským mořem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video