Havarované letadlo skončilo mimo runway na letišti Unalaska. (18. října 2019)

Havarované letadlo skončilo mimo runway na letišti Unalaska. (18. října 2019) | foto: AP

Na Aljašce sjelo malé letadlo z dráhy, málem skončilo v moři

  • 3
Letadlo společnosti PenAir mířící z Anchorage do Unalasky ve čtvrtek havarovalo. Podle agentury AP z neznámých důvodů při přistání sjelo z dráhy a skončilo u vody. Na palubě bylo 42 lidí, mezi nimi i středoškolský plavecký tým. Škola uvedla, že všichni jsou v pořádku. Podle aerolinky se vážně zranili dva cestující, dalších deset je zraněno lehce.

Podle CNN k nehodě došlo ve čtvrtek před šestou hodinou večer místního času na malém letišti Unalaska na ostrově Amaknak poblíž pobřeží Beringova moře. Letiště se nachází asi 1 300 kilometrů východně od místa startu letu ve městě Anchorage.

Společnost PanAir oznámila, že havaroval stroj SAAB-Scania 2000 určený pro regionální lety. Přesná příčina nehody zatím není známa. „Máme tu velké vyšetřování, kolem této události se objevují různé zvěsti,“ řekl agentuře AP Clint Johnson z místního Úřadu pro bezpečnost dopravy. U nehody zasahovaly všechny záchranné složky.

Agentura AP zároveň uvedla, že podle očitého svědka letadlo přistálo mimo dráhu asi 150 metrů za letištěm blízko vody. Fotografie ukazují, že stroj zůstal viset na kamenné hrázi a do moře nespadl. Svědek řekl, že podíl na nehodě může mít silný vítr, který v oblasti panoval.

K nehodě se vyjádřila střední škola ve městě Cordova, z níž pocházel plavecký tým, který v letadle cestoval. „V současné době jsou všichni studenti v pořádku, jsou ale trochu otřesení,“ řekl CNN ředitel školy Alex Russin. 

Ten také uvedl, že letadlo mělo podle studentů problém se zastavením na runwayi. Russin byl ujištěn, že je celý tým pohromadě a bude o něj dobře postaráno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video