Assange nám na ambasádě působí obtíže, prohlásil ekvádorský prezident

  • 12
Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange začíná překážet na ekvádorské ambasádě v Londýně, kde se už šestým rokem skrývá před policií. Ekvádorský prezident Lenín Moreno uvedl, že je Assange „zděděný problém“ a že jeho vládě působí „vícero obtíží“. Australský programátor koncem roku získal ekvádorské občanství.

„Doufáme, že v brzké době dospějeme k pozitivnímu vyústění této situace, která nám doopravdy působí vícero obtíží,“ řekl levicový ekvádorský lídr v rozhovoru s televizí Ecuavisa. Dodal, že se jeho země snaží najít mediátora, který by pomohl z dlouhodobě bezvýchodné situace okolo muže obávajícího se vydání do Spojených států.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno

Ekvádorští vládní představitelé poté, co Assange získal ekvádorské občanství, naznačili, že budou rádi, když zakladatel WikiLeaks velvyslanectví co nejdříve opustí. Britské úřady jej však nadále chtějí zatknout. 

Nyní šestačtyřicetiletý Assange se na ambasádu v Londýně uchýlil v červnu 2012, dva měsíce nato mu Ekvádor udělil politický azyl. Na velvyslanectví se původně ukryl především kvůli obvinění ze znásilnění ve Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko loni případ odložilo

Assange získal ekvádorské občanství, status diplomata mít nebude

Stále však může být zatčen a vydán do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli serveru WikiLeaks. 

Z Ekvádoru v poslední době přicházejí signály o tom, že postoj vlády se po loňském odchodu Assangeovi nakloněného prezidenta Rafaela Correy změnil a je méně vstřícný. Moreno například kritizoval Australana poté, co Assange podpořil katalánské separatisty bez ohledu na to, že Ekvádor udržuje přátelské vztahy se španělskou vládou.

Ekvádorská ministryně zahraničí Maríe Espinosaová prohlásila, že se Ekvádor pokoušel dostat Assange z ambasády tím, že po prosincovém udělení občanství požádal Velkou Británii o přiznání diplomatického statusu, avšak neúspěšně. 

Británie trvá na jeho zatčení, které zdůvodňuje tím, že během procesu rozhodujícím v roce 2012 o jeho vydání porušil podmínky kauce.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006. V roce 2010 zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku i v Afghánistánu. Dosud server zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie.

Předloni v říjnu portál odhalil soukromé e-maily vedoucích činitelů Demokratické strany USA. Ukradená pošta mimo jiné obsahovala části staršího projevu neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové k bankéřům, v němž se někdejší první dáma postavila za finančníky z Wall Street.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video