Lékaři: Rakovinu nebudeme léčit devitalizací

  • 27
Pokusy léčit nemocné lidi s rakovinou metodou devitalizace nebudou pokračovat. Po jednání lékařů a vědců v Akademii věd je však jasné ještě jedno: badatelé předložili první bezpečné důkazy o tom, že na některých zvířatech metoda funguje. Devitalizace, o níž se v posledním roce intenzivně mluví, tak rozhodně není zatracena jen na odpověď, zda se s ní začnou běžně léčit i lidé, si musí nemocní ještě počkat.

Lékařům totiž v tuto chvíli nadějné závěry vědců z pokusů na zvířatech nestačí.

"Podařilo se nahromadit mnoho nových důkazů, že devitalizace vyvolává obrannou reakci organismu u miniprasat. To jsme před půlrokem nevěděli. Ale nevíme, zda lze tento princip přenést i na člověka, jehož imunitní systém je jiný. Proto jsme se shodli, že devitalizace u lidí zatím nebude pokračovat," uvedl Josef Syka z Akademie věd.

Definitivní verdikt padne sice až na vědecké radě ministerstva zdravotnictví příští měsíc, ta však již předem řekla, že klíčové pro ni bude včerejší jednání na Akademii věd. Vědci z ústavu v Liběchově, kteří testují zvířata, neskrývali mírné rozpaky.

"Budeme tedy hledat další důkazy, abychom lékaře přesvědčili," řekl člen týmu Vratislav Horák.

Vratislav Horák dodal, že ústav má nyní nabídky prezentovat své závěry v Německu. Podle něj se zdá devitalizace nadějná jak u léčby kožních nádorů u miniprasat, tak u nádorů mléčné žlázy u fen. "Budeme tedy hledat další model," konstatoval Horák.

Spor o devitalizaci - o co jde

Devitalizace je metoda, při níž se lékaři pokoušejí podvázat v těle nemocného nádor v naději, že vyvolá imunitní reakci organismu a nádor postupně odumře.

Loni v lednu povolilo ministerstvo zdravotnictví testování metody, s níž začal před lety zesnulý lékař Karel Fortýn, na čtyřech pracovištích. Měly vyzkoušet, zda devitalizace není nebezpečná, proto byli do studie zařazeni pacienti, u nichž už jiná léčba selhala.

Ani jim však už nová metoda nepomohla, z čehož úřady a mnozí odborníci dovodili, že metoda nefunguje, a prosadili zastavení experimentu. Oponenti však poukazují na to, že experiment ověřoval pouze bezpečnost léčby, a nikoli její účinnost.

Proto se přimlouvají za to, aby do testů byli zařazeni pacienti v časnějších fázích nemoci a sledováno to klíčové: imunitní reakce organismu. Na to zase mnozí vědci říkají: Ne do doby, než budou řádně ukončeny pokusy na zvířatech.

Devitalizace byla ověřována při léčbě lidí od loňského roku, kdy ministerstvo zdravotnictví povolilo experiment čtyřem nemocnicím. Ty včera přednesly své výsledky.

"Prakticky všichni pacienti zemřeli. Za této situace je další pokračování testů na lidech nehumánní," uvedl šéf vědecké rady ministerstva zdravotnictví Jan Dvořáček.

O to, jak naložit se závěry zmíněného experimentu, se však stále vede spor. Stále se totiž objevují totiž hlasy, že nemocným byla provedena devitalizace příliš pozdě, aby jejich imunitní systém mohl zareagovat.

"Imunologové na semináři prohlásili, že nemocní neměli poškozenu imunitu předchozí léčbou," prohlásil profesor Jose Syka z Akademie věd.

To však podle Vratislava Horáka z liběchovského týmu nic nedokazuje. "Při léčbě kožních nádorů u miniprasat se ukazuje, že devitalizace zabírá i v pozdějších stádiích choroby, kdy se vytvoří další nádory, takzvané metastázy. Ale je-li příliš pozdě, imunitní systém už na nádor nestačí. Je možné, že u těch lidí to bylo něco podobného," řekl Horák. Mezitím se nemocnice ve Vrchlabí rozhodla spustit devitalizace na vlastní pěst u těch pacientů, kteří o to požádají.


Vrchlabí: podvazovat nádory chce jen ředitel 

Pokud soukromá nemocnice ve Vrchlabí vyplní své předsevzetí a od poloviny května začne pacienty trpící rakovinou léčit devitalizací, bude muset podvazování nádorů zřejmě provádět sám ředitel zdravotnického zařízení. Vrchlabští lékaři se na zavádění nového chirurgického programu odmítají podílet, protože se obávají, že by kvůli nepovolené metodě mohli skončit za mřížemi.

"Je to velice ožehavá záležitost a nezastírám, že kvůli tomu mám i konflikty s vedením. Pokud bychom devitalizaci provedli, mohli bychom se dostat do rozporu s platnými zákony a nikdo neví, jak by skončilo případné soudní řízení. Nechci se kvůli tomu dostat do vězení," říká primář vrchlabské chirurgie David Havel.

Podobný názor podle něj zastávají i další lékaři na oddělení, a proto nepočítá s tím, že by někdo z nich devitalizace v nejbližší době prováděl. "Zákroky nebudou dělat lidé z naší nemocnice. Je to právně složitá věc a naši lékaři k tomu nemají odvahu," připouští ředitel nemocnice Vladimír Dryml.

Ten je rozhodnut devitalizace od května spustit stůj co stůj a od jeho záměru by jej mohli odradit pouze majitelé nemocnice, pokud by jej odvolali z funkce.

"Dohadujeme se na spolupráci s odborníky z jiných zdravotnických zařízení, a když nebude vyhnutí, tak do toho klidně půjdu sám. S operacemi zhoubných nádorů mám zkušenosti a případných následků se nebojím. Naši pacienti, které už všichni odepsali, si to přejí a my jsme povinni jim vyhovět," zdůrazňuje ředitel. 

Nemocnici se prý už hlásí lidé z celé republiky, kteří jsou rozhodnuti kontroverzní zákrok ve Vrchlabí podstoupit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video