Týmy Lékařů bez hranic jsou svědky nesnesitelného utrpení svých pacientů a chtějí o něm mluvit.

Týmy Lékařů bez hranic jsou svědky nesnesitelného utrpení svých pacientů a chtějí o něm mluvit. | foto: Jan Šibík

Lékaři bez hranic pojedenácté poukázali na nejhorší humanitární krize

  • 1
Organizace Lékaři bez hranic už pojedenácté zveřejnila seznam nejhorších humanitárních krizí. Největší problémy jsou hlavně ty, které často zůstávají veřejnosti skryté. V letošní první desítce se tak objevuje masivní nucené vysídlování civilistů a násilí v Kongu, Somálsku, Iráku nebo Pákistánu.

"Zveřejněním tohoto seznamu chceme obrátit pozornost k často přehlíženému utrpení milionů lidí, kteří jsou uvězněni uprostřed konfliktů a válek či jsou postiženi zdravotnickou krizí, a jejichž naléhavé zdravotní potřeby jsou ignorovány," řekl prezident mezinárodního výboru Lékařů bez hranic Christophe Fournier.

Dodal, že týmy lékařů pracují v předních liniích krizových oblastí po celém světě, jsou proto svědky nesnesitelného utrpení svých pacientů a vnímají jako svoji odpovědnost o něm hovořit.

Pracovníci čelí útokům, z některých zemí museli odejít

Podle organizace se postupně zmenšuje prostor pro nestrannou humanitární pomoc. "Dobrovolníci musejí pracovat v nebezpečných podmínkách a čelí větším rizikům než kdy dříve," uvedla Lucia Ďuricová z pražské pobočky Lékařů bez hranic.

Také kvůli přímým útokům a výhrůžkám musela organizace omezit některé operace v Somálsku a následně i stáhnout ze země své pracovníky. Podobná situace později nastala i v Pákistánu.

Top 10 humanitárních krizí roku 2008

- Somálsko: Humanitární katastrofa se i nadále zhoršuje (na seznamu Top 10 poosmé)
- Myanmar/Barma: Navzdory zájmu po cyklónu Nargis naléhavé zdravotní potřeby obyvatel zůstávají mimo mezinárodní pozornost (na seznamu Top 10 podruhé)
- DRK: Civilisté zajati uprostřed válečné vřavy na východě Konga (na seznamu Top 10 podesáté)
- Zimbabwe: Zdravotnická krize postihuje zemi spolu s tím, jak se rozšiřuje násilí a pokračuje ekonomický kolaps (na seznamu Top 10 podruhé)
- Podvýživa: Miliony podvyživených dětí stále zůstávají bez léčby navzdory pokrokům v život zachraňující léčbě (na seznamu Top 10 potřetí)
- Etiopie: Kritická situace a potřeba pomoci v regionu Somale
- Pákistán: Civilisté zabíjeni a nuceni utíkat z domovů v zesilujícím se konfliktu na severozápadě země
- Súdán: Konec konfliktu v Súdánu v nedohlednu (na seznamu Top 10 počtvrté)
- Irák: Iráčtí civilisté naléhavě potřebují pomoc
- Koinfekce HIV a TBC: Bitva na dvou frontách

Lékaři bojují s AIDS i podvýživou

V zemích, jako jsou Myanmar nebo Zimbabwe, nepatří zdravotnictví mezi vládní priority. Humanitární organizace zde proto musí samy čelit ohromujícím zdravotnickým krizím. V Barmě jsou Lékaři bez hranic jedni z mála, kdo zajišťuje péči o nemocné HIV/AIDS, na kterou umírají statisíce lidí.

Stejným problémem je i dětská podvýživa. Nigerská vláda v letošním roce donutila Lékaře bez hranic ukončit své programy v regionu Maradi. Desetitisícům dětí se tak nedostalo léčby.

Lékaři bez hranic

Médecins Sans Frontieres/Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje odbornou zdravotnickou pomoc lidem v ohrožení a v případě krizí.

Organizace byla založena v roce 1971 skupinou francouzských lékařů a novinářů, kteří měli přímou zkušenost s hladomorem v Biafře. Poskytuje zdravotnickou pomoc ve více než 70 zemích světa s více než 2 500 mezinárodních a 23 000 místních spolupracovníků.

Lékaři bez hranic zveřejňují Top 10 humanitárních krizí jedenáct let. Seznam byl původně zaměřen na krize nejvíce mediálně opomíjené. V letošním roce se seznam soustředí na krize nejvážnější.

Zdroj: www.lekari-bez-hranic.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video