VIDEO: Rusové představili moderní ledoborec, pohání ho jaderný reaktor

  • 282
Rusko už zanedlouho vyšle do chladných vod Arktidy nový typ ledoborce. Jaderně poháněný stroj zvládne prorazit přes čtyři metry tlustý led a pro běžná plavidla dokáže zpřístupnit až padesát metrů široký plavební koridor. Kreml vzhled plavidla představil prostřednictvím počítačové animace.

Vývoj nového stroje potvrdil ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin.

„Prostřednictvím plavidla budeme schopni prorážet led kdykoliv, za jakéhokoli počasí i během nejhorších podmínek. Budeme moci poskytnout bezpečný doprovod nejen běžným typům plavidel, ale také velkým tankerům,“ sdělil agentuře TASS.

Stroj netradičního vzhledu bude dlouhý 205 metrů s maximálním výtlakem 55 tisíc tun, píše server The Barent Observer. Jaderný pohon zajistí výkon 110 MW. Podle deníku Izvestija stroj rozrazí led o tloušťce přes čtyři metry. V ledu vytvoří koridor široký až 50 metrů.

Ruský tisk připomíná, že ve vývoji je aktuálně také ledoborec třídy LK-60YA, který by měl vyplout letos z přístavu v Petrohradu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video