Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov promluvil na setkání, které ve Švýčarsku

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov promluvil na setkání, které ve Švýčarsku uspořádala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. | foto: Reuters

Dohoda z Budapešti nás nenutí uznat převrat, vzkázal Lavrov Ukrajincům

  • 1973
Rusko se před dvaceti lety nezavázalo, že bude respektovat výsledky ozbrojeného státního převratu. Šéf ruské diplomacie to řekl ukrajinskému novináři, který ministrovi připomněl memorandum z Budapešti. Moskva se v něm zavázala, že bude respektovat suverenitu a územní celistvost Ukrajiny.

Smlouvu o poskytnutí záruk Ukrajině podepsali 5. prosince 1994 v Budapešti tehdejší prezidenti Ruska a USA Boris Jelcin a Bill Clinton spolu s britským premiérem Johnem Majorem. Lavrov s novináři v pátek hovořil ve švýcarské Basileji, kde zasedala ministerská rada Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Boje v Donbasu

Během posledních 24 hodin padlo na východě Ukrajiny šest vládních vojáků a jeden civilista. V pátek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího ukrajinských ozbrojených sil Andrije Lysenka.

Ukrajinská armáda podle něj odrazila několik útoků na letiště v Doněcku. Rebelové mají prý velké ztráty.

Při ostřelování Doněcku, který je baštou separatistů, přišel o život osmapadesátiletý obyvatel města. Jeho manželka utrpěla zranění. Zasaženi byli poté, co si vyzvedli důchod a vraceli se domů.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po čtvrteční poradě s vojenskými veliteli oznámil, že příští úterý začne na Donbasu v souladu ze zářijovými dohodami z Minsku "den klidu" (více se dočtete zde).

Podle budapešťského memoranda se před dvěma desetiletími Ukrajina zřekla statutu jaderného státu.

Signatáři se mimo jiné zavázali respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v rozmezí tehdy platných státních hranic, zdržet se hrozby silou nebo použití síly proti této zemi nebo se zdržet použití ekonomického nátlaku na Ukrajinu ve snaze ovlivnit její politické směřování.

Suverenita, celistvost, nezávislost. Žádný převrat, podotkl Lavrov

„Garance předpokládají závazek podepisujících zemí nepoužít jaderné zbraně proti zemi, které tyto garance dávají,“ poznamenal Lavrov.

Ministr zahraničí země, která dříve v letošním roce anektovala ukrajinský poloostrov Krym, poté vyjmenoval některé z politických závazků signatářů smlouvy. Včetně těch, které se týkají uznávání ukrajinské suverenity, územní celistvosti a politické nezávislosti.

„Není tam závazek uznávat výsledek ozbrojeného státního převratu. Děkuji,“ dodal v souvislosti se svržením bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video