Lavrov: Íránské rakety nepředstavují žádnou hrozbu

  • 20
Íránské rakety podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova nepředstavují "žádnou hrozbu" mezinárodnímu společenství. Lavrov to uvedl na tiskové konferenci v Teheránu, kde se účastní setkání pěti ministrů zahraničí ze států ležících na březích Kaspického moře.

"Nevidíme žádnou hrozbu ze strany Íránu," sdělil novinářům Lavrov. Rusko podle něj tudíž "nerozumí, proč by se mělo pro ospravedlnění instalace amerického systému protiraketové obrany v Evropě" argumentovat právě ohrožením z Íránu.

Prohlášení Lavrova přichází v okamžiku, kdy jsou v plném proudu jednání Spojených států s evropskými státy o vybudování části protiraketového systému v Česku a Polsku. Moskva, která s těmito plány nesouhlasí, nabídla USA alternativní návrh - totiž využít již existujícího ruského radaru v Ázerbájdžánu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video