Pod lavinami v Kašmíru zahynulo nejméně 67 lidí, další se pohřešují

  • 0
Od pondělních sesuvů lavin v Kašmíru zahynulo už nejméně 67 lidí. Pohřešuje se však mnoho dalších osob a panují obavy, že jsou i ony po smrti. V pákistánské části území zahynulo minimálně 57 lidí, uvedla s odkazem na představitele pákistánské vlády agentura Reuters. Indická část Kašmíru hlásí minimálně deset dalších mrtvých.

Nejhůře zasaženo je údolí Nílam v pákistánské části, kde silné lijáky vyvolaly v posledních čtyřiadvaceti hodinách sesuvy lavin a půdy. Pákistánské úřady zahájily záchranné operace, jejichž cílem je vyprostit případné přeživší, kteří zůstali pod sněhem a bahnem. Úřady také uvedly, že sesuvy zablokovaly řadu silnic, takže některá města a vesnice zůstaly odříznuty od světa.

Mezi desítkou mrtvých v indické části Kašmíru je pět vojáků, kteří působili u jedné z nejvíce střežených hraničních linií světa.

Region Kašmíru je rozdělen mezi Indii a Pákistán, které o něj od vyhlášení nezávislosti v roce 1947 svedly dvě ze tří válek.

Nepříznivé počasí s hustým sněžením, lijáky a záplavami zasáhlo v posledních hodinách i další severní a centrální oblasti Pákistánu. Podle pákistánských médií registruje 17 mrtvých město Kvéta; většinu z nich zabily střechy domů, které se propadly při sněhové vánici.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video