Angela Merkelová | foto: Reuters

Módní návrhář se opřel do Merkelové: Masová imigrace je jako holokaust

  • 395
„Nemůžete zabít miliony Židů a pak do země na jejich místo přivést miliony jejich nejhorších nepřátel – jakkoli tyto události od sebe dělí desítky let.“ Německý módní návrhář Karl Lagerfeld se těmito slovy postaral o další z mnoha kontroverzí, které jsou s jeho jménem spojeny.

„Znám například Němku, která si vzala k sobě domů mladého Syřana, jenž trochu mluvil anglicky, a po čtyřech dnech mi ta dáma řekla, že to nejlepší, co Německo vymyslelo, je holokaust,“ řekl 84letý návrhář v pořadu Salut les terriens (Ahoj, pozemšťané).

Lagerfeld, který se narodil v Hamburku v době, kdy se nacisté dostali k moci, takto odpovídal na otázku moderátora, jak si počínání Německa v posledních dvou letech během imigrační krize vysvětlit: zda má jít o jakýsi odpustek za události druhé světové války, nebo zda se německá kancléřka takto snažila napravit svůj obraz po řecké finanční krizi.

Karl Lagerfeld

Lagerfeld pochází z katolické rodiny, od svých dvaceti let žije v Paříži. Právě tam v rozhovoru pro televizní stanici Canal 8 – jako už mnohokrát předtím – kritizoval nedávné kroky kancléřky Angely Merkelové. Vytýká jí, že do země vpustila přes milion migrantů. „Podívejte se ale třeba na Francii, zemi lidských práv, která vzala – teď nevím přesně kolik – nějakých 10 až 20 tisíc lidí,“ dodal.

Lagerfeldova slova vyvolala sérii protestů. Sedm set diváků podalo na vysílání Canal 8 oficiální stížnost. Ohrazovali se vůči tomu, že slova návrháře byla značně nevhodná vůči přeživším holokaustu a jejich rodinám, stejně jako vůči migrantům, kteří do Německa v posledních dvou letech přišli. Pořadem se bude zabývat francouzská rada pro audiovizuální vysílání.

Pořad vyvolal polemiku také na internetu. Někteří diskutující se Lagerfelda zastávají s tím, že o cizincích, kteří v Německu žijí už desetiletí a do společnosti se plně integrovali, naopak mluvil pozitivně.

„Jsem Židovka a netoleruji násilí a rasismus,“ píše jedna z diskutujících. „Lagerfeldova slova jsou však vytržena z kontextu. Vyzdvihl ty migranty, kteří se integrovali do společnosti a pracují, a odsoudil ty, kteří plodí násilí a sami se od společnosti izolují.“

Návrhář Lagerfeld nejde pro ostré slovo daleko (říjen 2016):

5. října 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video