Mapa ukazuje maximální teploty na Arabském poloostrově a v jeho okolí (22. července 2016). | foto: Infomet.cz

V Kuvajtu naměřili neuvěřitelných 54 stupňů Celsia. Údaj ověřují experti

  • 143
Kuvajt se může zapsat do historie meteorologických měření jako země, kde byla ke konci července naměřena zatím vůbec nejvyšší teplota zaznamenaná na asijském kontinentu. Teploměry na stanici Mitrabah ukázaly 54 stupňů Celsia. Údaj ještě musí potvrdit tým meteorologů a klimatologů.

Pravděpodobně nejvyšší teplota byla naměřena 21. července. O den později se ke stejné hodnotě přiblížila také stanice v irácké Basře, kde bylo 53,9 stupňů.

Letní teploty se na Blízkém východě pohybují v průměru mezi 38 a 45 stupni. V posledních červencových dnech ovšem vystoupaly na mnoha místech ještě výš, když přes oblast přecházela vlna veder. Zasáhla Kuvajt, jižní Irák a severní část Saúdské Arábie.

Zaznamenáváním teplotních rekordů a dalších klimatických jevů se zabývá Světová meteorologická organizace. Podle jejích archivů byla dosud nejvyšší teplota naměřena v kalifornském Údolí smrti. V červenci 1913 tam bylo 56,7 stupňů Celsia.

Mapa ukazuje vlnu veder, které zasáhly Kuvajt a přilehlé okolí (21. července...

Kuvajtský teplotní rekord musí potvrdit tým meteorologů a klimatologů. Už dříve se totiž na východní polokouli objevily záznamy vysokých hodnot, které ovšem nebyly uznány pro nepřesnost měření. Příkladem je 57,8 stupňů z libyjského El Aziziyahu z roku 1922 nebo rovných 55 stupňů z tuniského Kebili z roku 1931.

Vlna veder na jihu Evropy a východě USA

Velmi vysoké teploty byly během prvního prázdninového měsíce také na jihu Evropy. Podle webu Infomet.cz naměřili 18. července v Ourense ve španělské Galícii 41,7 stupňů Celsia. Na západním pobřeží Francie v Biscarosse ukázaly teploměry 39,3 stupně Celsia. Platila tam výstraha před velmi vysokými teplotami, v některých regionech byla na druhém nejvyšším, tedy oranžovém stupni.

Ke konci měsíce pak vlna veder zasáhla centrální a východní oblasti Spojených států. Teploty se tam pohybovaly mezi 35 a 38 stupni Celsia. Pocitová teplota se pak vzhledem k vlhkosti pohybovala až kolem 46 stupňů. Až pro 124 milionů lidí platilo varování před nadměrným horkem.

Horkých dní je stále více

Počty velmi horkých dní a nocí se v posledních 50 letech zvyšují. Prvních šest měsíců v letošním roce bylo nejteplejších v historii měření a překonaly i stejné období v rekordně teplém roce 2015 (více o rekordně teplém červnu zde).

Průměrná teplota zemského povrchu se od ledna do června pohybovala 1,05 stupně nad průměrem 20. století a byla o 0,2 stupně vyšší než v roce 2015. Velmi teplé počasí v uplynulých měsících bylo zprvu přičítáno jevu El Niño, tedy zeslabení studeného oceánského Peruánského proudu a následné oteplení oceánských vod. Podle Gavina Schmidta z NASA však tento jev již pominul a aktuální teplotní rekordy tak zřejmě jsou následkem globálního oteplování.

„Vzhledem k tomu, že se v posledních 20 letech zvýšil počet teplotních rekordů, můžeme očekávat, že tento globální trend bude pokračovat také v budoucnu i v regionech mimo Blízký východ,“ uvedl pro server Climate Central ředitel programu klimatických dat a monitoringu Světové meteorologické organizace Omar Baddour.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue