Neznámý Kuvajťan mává palestinskou vlajkou na znamení solidarity s Palestinci v...

Neznámý Kuvajťan mává palestinskou vlajkou na znamení solidarity s Palestinci v Pásmu Gazy, které nyní ostřeluje izraelská armáda. Ta přikročila k odvetě poté, co členové hnutí Hamas vyslali na Izrael stovky raket. (16. května 2021) | foto: Profimedia.cz

Podporuji Izrael, napsal český velvyslanec v Kuvajtu. Teď se omlouvá

  • 628
Kuvajtská diplomacie si v pondělí předvolala českého velvyslance Martina Dvořáka. Důvodem je podle agentury AFP jeho příspěvek na Instagramu, ve kterém se v probíhajícím napětí mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás postavil za Židy a přiložil ke své fotografii izraelskou vlajku. Po kritice příspěvek smazal a omluvil se za něj.

„Stojím za Izraelem,“ píše se u grafiky s izraelskou vlajkou, kterou český velvyslanec připojil k fotografii sebe samého. Snímek poté zveřejnil na svém soukromém instagramovém profilu. Podle agentury AFP tutéž větu napsal i do příspěvku. 

Ten v arabské zemi okamžitě vyvolal vlnu kritiky na sociálních sítích a někteří Kuvajťané volali i po Dvořákově odchodu ze země. Ke komentářům lidé přidávali hashtag #FreePalestine (Za svobodnou Palestinu). Dvořákův post totiž přišel v extrémně vypjatou chvíli.

Snímek už smazaného příspěvku:

Na Izrael už více než týden dopadají rakety, které z Gazy posílají členové Hamásu. Většinu z nich už ve vzduchu zneškodňuje izraelský systém Železná kopule. I díky tomu jsou počty obětí na izraelské straně násobně nižší než na té palestinské. Tam už při odvetném bombardování zemřelo téměř dvě stě lidí.

Diplomat svůj příspěvek v pondělí smazal. Na oficiálním twitterovém účtu ambasády také zveřejnil dopis, ve kterém popsal své „extrémní výčitky“ z umístění izraelské vlajky ke své fotce. „Bylo to ode mne extrémně necitlivé vůči citům mnohých mých blízkých kuvajtských a muslimských přátel, a chci se jim omluvit, stejně jako všem Kuvajťanům a Palestincům a každému, kdo se kvůli tomu cítí ukřivděný,“ píše Dvořák.

Střety izraelských Arabů se Židy jsou nové. V ulicích útočí lůza, říká expert

Pokračuje s tím, že nedostatek respektu vůči „nevinným palestinským obětem“ nebyl jeho úmyslem. Dodal, že se v úřadu vždy snažil rozvíjet kuvajtsko-české přátelství a doufá, že jeho „soukromě vyjádřený pocit“ tuto dráhu nenaruší.

Ještě předtím si ho však předvolalo kuvajtské ministerstvo zahraničí, aby mohlo „absolutně odmítnout jeho skutky, které jsou v rozporu s jeho diplomatickou pozicí“. Ministerstvo podle svého prohlášení „kategoricky odmítá a silně neschvaluje“ Dvořákovu rétoriku.

Omluvný dopis:

Česká zahraniční politika je nicméně i ve srovnání s některými jinými evropskými zeměmi dlouhá léta spíše proizraelská a na stranu Izraelců se v současných střetech postavil i nynější šéf diplomacie Jakub Kulhánek. „Izrael má právo bránit své občany,“ napsal mimo jiné na Twitteru.

Velvyslanci sloužící v jednotlivých zemích však obecně svůj osobní postoj k aktuálním zahraničněpolitickým otázkám nezveřejňují. Podle tweetu na oficiálním účtu české ambasády v Kuvajtu se Dvořákova fotka omylem na nějakou dobu objevila i tam, když gratuloval česko-americké exdiplomatce Madeleine Albrightové.

„V žádném případě nechtěl změnit náhled ambasády na současnou politováníhodnou situaci v Palestině, kde umírají nevinní lidé. Česká republika opakovaně vyzvala obě strany konfliktu, aby začaly vyjednávat o mírovém řešení pro své občany,“ ujišťuje velvyslanectví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video