Uprchlí jezídi ze Sindžáru nyní žijí ve škole v Dahúku (2. října 2014)

Uprchlí jezídi ze Sindžáru nyní žijí ve škole v Dahúku (2. října 2014) | foto: AP

Kurdská vláda zachraňuje jezídky. Nakupuje je na trhu Islámského státu

  • 42
O záchranu jezídek ze spárů Islámského státu se kurdská vláda na severu Iráku pokouší všemi možnými způsoby. Podle ministra pro záležitosti jezídů je přes prostředníky také nakupuje na trhu s otrokyněmi, kde je islamisté prodávají za padesát dolarů.

„Islámský stát drží stále asi 3,5 tisíce jezídek jako sexuální otrokyně a rukojmí. Snažíme se přijít na způsoby, jak je zachránit. Na území IS je několik sunnitských Arabů, kteří s námi spolupracují. Kupují pro nás unesené dívky na trhu IS a my jim za to platíme,“ popsal ministr pro jezídské záležitosti kurdské vlády na severu Iráku Hadi Doubani pro turecký list Hürriyet.

Doubani uvedl, že pro některé islamisty se stalo prodávání a nakupování jezídských žen na trhu otrokyň pouhým obchodem. „Prodávají ženy na trzích. Koupí dívku za padesát dolarů a pak nám ji prodají za dva až dva a půl tisíce.“

Částka, kterou takto vláda za záchranu jezídek platí, se podle ministra pohybuje od tisíce do desíti tisíc dolarů. „Víc peněz chtějí za nejmladší dívky,“ doplnil Doubani.

Sunnitští radikálové z Islámského státu považují jezídskou menšinu za vyznavače ďábla a snaží se ji zlikvidovat.

Etnicky jsou jezídové Kurdové, sami se však pokládají za zcela svébytný národ, který svůj původ dokonce neodvozuje od Evy, ale pouze od Adama - první muž a první žena totiž prý soutěžili, kdo dokáže počít sám. Islamisté jezídské ženy opakovaně unáší, aby jim pak sloužily jako sexuální otrokyně (příběh jedné z nich si můžete přečíst zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video