Kurdové odmítli předat Bagdádu hraniční přechody, aerolinky ruší lety

  • 25
Mezi iráckými Kurdy a vládou v Bagdádu roste po referendu o nezávislosti napětí. Kurdská regionální vláda odmítla centrální vládě předat kontrolu nad hraničními přechody Kurdistánu. Téměř všechny zahraniční aerolinky zrušily lety do kurdského Irbílu na severu Iráku.

Irácká centrální vláda chce, aby se Kurdistán vzdal kontroly nad svými hraničními přechody s Tureckem, Íránem a Sýrií. 

Kurdové se v pondělí v referendu vyslovili přesvědčivou většinou 92 procent hlasů pro nezávislost. Jejich vedení o tom chce začít jednat s vládou v Bagdádu, která však referendum označila za neústavní a požaduje zrušení jeho výsledků. Irácká vláda hrozí, že v opačném případě hrozí Kurdistánu sankce, mezinárodní izolace, a možná i vojenská intervence, napsala agentura Reuters.

Nesouhlasný postoj ke kurdskému referendu o nezávislosti sdílí s Bagdádem také Turecko a Írán, kde rovněž žije kurdská menšina. Podle íránské tiskové agentury Tasním v pátek íránské úřady „vzhledem k nejnovějšímu vývoji v oblasti vydaly dočasný zákaz přepravy ropných produktů mezi Íránem a iráckým Kurdistánem“.

Aerolinky ruší lety do Irbílu

Mezinárodní lety v iráckém Kurdistánu mají být od pátečních 18:00 místního času (17:00 SELČ) pozastaveny. Podle agentury Reuters již téměř všechny zahraniční letecké společnosti své spoje na letištích v Irbílu a Sulajmáníji po této lhůtě zrušily.

Lufthansa a Austrian Airlines jsou posledními leteckými společnostmi, které po termínu stanoveném iráckou centrální vládou alespoň jeden let v Kurdistánu ponechaly, napsala agentura Reuters.

Lufthansa létá do Irbílu jednou týdně, v sobotu. Austrian Airlines, které spadají pod koncern Lufthansy, mají podle Reuters do tohoto města každodenní spoje. Mluvčí Lufthansy řekl, že firma nyní prověřuje, zda bude muset spoje s Kurdistánem přerušit.

Vzdušný prostor nad Irákem kontroluje irácká vláda. Domácí lety, spojující Kurdistán s ostatními oblastmi Iráku, jsou nadále povoleny. Předpokládá se proto, že pasažéři mířící do Kurdistánu budou nyní cestovat s přestupem na bagdádském letišti. To se tak může v příštích dnech potýkat s nebývalým přílivem cestujících.

Ředitel sulajmáníjského letiště Táhir Abdalláh uvedl, že letiště v Kurdistánu doposud zajišťovala 40 až 50 procent z celkové mezinárodní letecké přepravy Iráku.

Kde leží irácký Kurdistán

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue