Pláč a hněv. Před soudem v případu Kuciakovy vraždy vypovídali pozůstalí

  • 26
Na Slovensku druhým dnem pokračuje soudní líčení v případu dvojnásobné vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Soud začal výslechem pozůstalých, kteří se v emotivních projevech obraceli k obžalovaným. Odpoledne odsouzený zprostředkovatel vraždy u soudu řekl, že byl prostředníkem mezi třemi ze čtyř obžalovaných v případu.

Zoltán Andruskó to uvedl během své výpovědi v líčení, ve kterém vystupuje jako svědek. Loni v prosinci byl Andruskó v samostatném řízení odsouzen v Kuciakova případu k 15 letům vězení poté, co s policií při vyšetřování reportérovy vraždy spolupracoval a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu.

Kuciakovu vraždu si podle obžaloby objednal podnikatel Marian Kočner jako mstu za to, že novinář poukazoval na Kočnerovu rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Objednávku reportérovy vraždy podle obžaloby Kočnerova známá Alena Zsuzsová předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval s bývalým vojákem Miroslavem Marčekem. 

„Já jsem zprostředkoval mezi Alenou Zsuzsovou a panem Szabóem na pokyn pana Kočnera vraždu Jána Kuciaka,“ řekl Andruskó, který je klíčovým svědkem obžaloby. Dodal, že Zsuzsová zuřila, když se dozvěděla, že kromě Kuciaka byla v domě novináře zastřelena i Kušnírová.

Andruskó také potvrdil obvinění, že mu Zsuzsová za vraždu odpustila dluh 20 000 eur (504 000 korun), vyplatila dalších 50 000 eur (1,26 milionu korun) a později také blíže neupřesněnou sumu v bankovkách. Řekl, že tuto poslední částku si nepřepočítal a peníze, odhadem 10 000 až 20 000 eur (252 000 až 504 000 Kč) odevzdal Szabóovi.

Výslech pozůstalých

Soud začal výslechem pozůstalých. „Chtěla bych se obžalovaných zeptat, proč si dovolili sáhnout na život našich dětí. Rovněž mají děti. Kdo jim dal právo pro jejich špinavé peníze a praktiky toto udělat?“ uvedla matka Kušnírové Zlatica, která se během své emotivní výpovědi rozplakala.

Kušnírová se dostala do krátké slovní potyčky s jednou z obžalovaných Alenou Zsuzsovou poté, co se jí Zsuzsová ptala na presumpci neviny. „Pokud by se to (vražda) nestalo, obě bychom byly doma, vy u své dcery, já u své,“ řekla Kušnírová, která žádá od obžalovaných odškodné milion eur (25,2 milionu korun) za nemajetkovou újmu. Odškodné ve stejné výši požadují i Kuciakovi rodiče.

U soudu Kušnírová řekla, že Kuciak jí a dalším členům rodiny přehrál nahrávku svého rozhovoru s podnikatelem Marianem Kočnerem, který reportérovi v roce 2017 vyhrožoval, že najde „špínu“ na něj a na jeho rodinu a že získané materiály zveřejní. 

Tuto nahrávku pak loni zveřejnil portál Aktuality.sk, pro který investigativní novinář psal. Kuciak se kromě jiného věnoval Kočnerovým kontroverzním podnikatelským aktivitám.

Vrah zastřelil Kuciaka a Kušnírovou 21. února 2018 v jejich domě ve Velké Mači nedaleko Trnavy; policie těla našla o čtyři dny později na základě podnětu příbuzných.

„Nebylo to dlouho poté, co Kočner synovi vyhrožoval. První, co nás proto napadlo, bylo, že je za tím (vraždou) pan Kočner,“ vypověděl Kuciakův otec, jak reagoval na oznámení policie, že jeho syn byl zavražděn.

Odškodné pozůstalí chtějí, ale peníze si neponechají

Pozůstalí po zavražděné dvojici prohlásili, že požadované odškodné si nechtějí ponechat. „Ta suma nepůjde nám. Je to spíše požadováno proto, že pro lidi typu pana Kočnera je mamon vším. Celý svůj život asi zasvětil jen hromadění peněz a neštítil se ani toho, že dal zavraždit dva mladé lidi,“ řekl Kuciakův otec.

Součástí jednání je i obžaloba z vraždy slovenského podnikatele Petera Molnára, z níž jsou podezřelí dva z celkově čtyř obžalovaných.

Úterního líčení se na vlastní žádost nezúčastnil obžalovaný Miroslav Marček, který v pondělí u soudu přiznal vinu a prohlásil, že předloni zastřelil Kuciaka i Kušnírovou a ještě v roce 2016 Molnára. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue