Petr Kubala

Petr Kubala | foto: TV Noe

Kubala o srážce satelitů: Oběžná dráha je „smetiště“, úklid bude potřeba

  • 8
Kolem planety Země vzniká vesmírné "smetiště", bez jehož úklidu se v budoucnu neobejdeme. V rozhovoru se čtenáři iDNES.cz to řekl Petr Kubala z České astronomické společnosti. "Člověk zaneřádí vše, kam se dostane, tedy i oběžnou dráhu kolem Země," podotkl Kubala.

Petr Kubala je v případě srážky družic Iridium a Kosmos přesvědčený, že "v tomto případě zřejmě někdo udělal chybu". "Je to dobré ponaučení pro příště," soudí.

Všechny předměty větší než několik centimetrů totiž dnem i nocí bedlivě sledují radary ze země. "Je především podivné, že ke srážce vůbec došlo (...) Je to poprvé, co se dva satelity srazily," připomněl Kubala nečekanost úterní boční srážky - podle Kubaly pod úhlem téměř 90°.

Odborníci uklidňují, že v cestě trosek obou družic není žádný stroj s lidskou posádkou, tedy stanice ISS. A trosky tedy bezprostředně neohrožují ani vesmírnou stanici, ani raketoplán Discovery, chystající se do vesmíru.

PETR KUBALA ON-LINE

Odpovědi Petra Kubaly z České astronomické společnosti čtěte zde.

Publicista a vedoucí webu České astronomické společnosti rozvinul možnost, jak by lidstvo mohlo v budoucnu nebezpečným úlomkům, cestujícím rychlostí v řádu kilometrů za sekundu, čelit.

"Existují plány na jakési 'kosmické vysavače', které by kosmické smetí sbíraly. Zatím jsou jen na papíře. Myslím si ale, že v budoucnu budou podobné projekty potřeba. Množství kosmického smetí narůstá a ohrožuje stále více družic i pilotované lety," vysvětlil.

A kdy na ně dojde? "Zřejmě ve chvíli, kdy bude ohrožení družic a kosmických lodí již velmi značné. Technologii na likvidaci kosmického smetí bychom měli teoreticky již nyní. Ale jedná se o drahou záležitost, do které se nikomu moc nechce," připomněl hlavní Achillovu patu podobných projektů.

Úlomky z obou satelitů podle Kubaly sice shoří v atmosféře, bude to ale trvat roky až desítky let.

Petr Kubala působí od roku jako vedoucí redaktor webu České astronomické společnosti Astro.cz. Spolupracuje i s časopisem National Geographic.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video