Trosečníci strávili 33 dní na opuštěném ostrově. Žili z mušlí, kokosů a krys

  • 22
Americká pobřežní stráž zachránila tři kubánské trosečníky z neobývaného bahamského ostrůvku. Není jasné, zda se pokoušeli dostat do Spojených států. Dva muži a jedna žena na ostrově strávili 33 dní. Při životě je udržely kokosové ořechy, škeble a krysy.

„Všimli jsme si jich, protože měli vlajky a udělali kříž,“ řekl pilot vrtulníku pobřežní stráže Mike Allert. Po přeletu se nad ostrov Anguilla Cay rozhodl vrátit. V pondělí se tam posádka znovu vydala a shodila vodu, jídlo a vysílačku a při úterním letu trosečníky vzala do Spojených států.

Trojice vypověděla, že jejich člun ztroskotal na rozbouřeném moři a že všem se podařilo k ostrovu doplavat. Našli tam kokosové ořechy a mušle a živili se také krysami. Postavili si tam také provizorní přístřeší, píše The Guardian. „Byli dost šťastní, že nás vidí,“ dodal Allert.

Pobřežní stráž trosečníkům shodila vodu, jídlo a vysílačku:

Podle agentury AP není jisté, zda jde o uprchlíky, kteří byli na cestě do USA, nebo o lidi ztracené na moři. Všichni se podrobili lékařské prohlídce a nikdo z nich nemá větší zranění. Allert popsal, že byli jen unavení, dehydratovaní a vykazovali „určité známky toho, že byli dlouho venku“.

Ostrůvek, na němž byli nalezeni, patří k části Baham, jež leží mezi Kubou a Floridou. „Nepamatuji se, kdy jsme naposledy zachránili lidi, kteří strávili měsíc na pustém ostrově. Pro mne je to premiéra,“ řekl Brandon Murray z pobřežní stráže.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video