Na znamení smutku spustila Kuba vlajky na půl žerdi. (20. prosince 2011)

Na znamení smutku spustila Kuba vlajky na půl žerdi. (20. prosince 2011) | foto: Reuters

Kuba se ponořila do třídenního smutku za diktátora Kim Čong-ila

  • 101
Kuba zahájila třídenní státní smutek za zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Vlajky na ostrově svobody vlají na půl žerdi. Havana smutek vyhlásila na znamení solidarity se spřáteleným komunistickým státem.

Kubánská vláda vyhlásila státní smutek bez jakéhokoli komentáře. Uvedla jen, že na všech vládních budovách a vojenských zařízeních budou prapory spuštěny na půl žerdi.

Severokorejský vzor pro Kubu

Pokud by Raúl Castro nyní opustil úřad, nahradil by ho jednaosmdesátiletý současný viceprezident José Ramón Machado. Oponenti kubánské vlády ale vyjadřují obavy, že by v takovém případě kubánské vedení obešlo ústavu a vydalo se severokorejskou cestou - tedy rychlým nahrazením Machada někým z rodiny Castrových.

Zdroj: ČTK

Na severokorejském velvyslanectví v Havaně byla otevřena kondolenční kniha s velkou fotografií zesnulého vůdce ozdobenou květinami. Kuba a Severní Korea patří mezi poslední komunistické výspy na světě a udržují dobré vztahy.

Země udržují dobré vztahy přes půl století

Obě země navázaly diplomatické styky v roce 1960, tedy rok po nástupu Fidela Castra k moci po revoluci z roku 1959. Obě země byly na americkém seznamu zemí podporujících terorismus, dokud z něj před třemi lety USA neškrtly Severní Koreu.

Kim Čong-il zemřel ve věku 69 let v sobotu a jeho nástupcem byl jmenován jeho nejmladší syn Kim Čong-un, který tak pokračuje v nástupnické linii první komunistické dědičné dynastie na světě. Kim Čong-il převzal vládu v Severní Koreji po smrti svého otce, zakladatele KLDR Kim Ir-sena.

Na Kubě vládl od revoluce v roce 1959 následujících 49 let nyní pětaosmdesátiletý Fidel Castro, kterého v roce 2008 nahradil jeho bratr a tehdejší viceprezident Raúl Castro.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video