Kuba zavádí kvůli krizi přídělový systém, z problémů obvinila USA

  • 506
Kubánská vláda v pátek oznámila, že kvůli vážné ekonomické krizi v zemi spouští přídělový systém na kuřata, vejce, rýži, fazole, mýdlo a další nedostatkové základní produkty. Kubánská vláda ze zhoršení hospodářské situace obvinila administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa, která zpřísnila obchodní embargo na Havanu.

Podle ekonomů může za ekonomickou krizi na Kubě stejnou nebo větší měrou i pokles pomoci dovážené ze spřátelené Venezuely. Ta je pro Kubu klíčovým partnerem, protože ostrovní zemi navzdory zoufalé situaci vlastní ekonomiky stále poskytuje surovou ropu. 

Dodávky této suroviny, kterou Kuba využívá v energetice a pro získávání tvrdé měny na otevřených trzích, však klesly o dvě třetiny.

Kuba dováží ze zahraničí zhruba sedmdesát procent potravin za asi dvě miliardy dolarů ročně (46 miliard korun). Krátké výpadky v dostupnosti jednotlivých položek jsou běžné už roky. V posledních měsících ale chybí stále větší množství výrobků. 

Na nedostatkové zboží, jako jsou kuřata, uzeniny nebo mouka, se do několika minut utvoří dlouhé fronty. 

Zoufalí Kubánci proto v pátek zaplavili sociální sítě příspěvky s hashtagem #lacolachallenge, ve kterých sdílejí fotografie desítky metrů dlouhých front, které se v souvislosti s oznámením přídělového systému okamžitě vytvořily před obchody s potravinami, drogeriemi nebo lékárnami.

Některé produkty jsou na příděl už v mnoha částech země, obchody například omezují množství, jaké si jeden člověk může zakoupit. Týká se to například kuchyňského oleje. Nové opatření se podle agentury AP patrně dotkne celé země, kde žije jedenáct milionů lidí.

Kubánci vykupovali zboží a draze ho prodávali na černém trhu

Pro mnoho Kubánců, kteří mají nízké platy nebo důchody, znamená nové opatření paradoxně velkou úlevu. „Opatření je důležité pro Kubánce, kteří žijí v nedostatku a potřebují nutně pomoc,“ myslí dvaasedmdesátiletá důchodkyně Elizabeth Ortegová. 

Podle jiných je přídělový systém odrazem špatně řízené ekonomiky. „Opatření je dočasným prostředkem, ale nevyřeší problémy Kubánců v dlouhodobém horizontu. Země produkuje příliš málo, a proto nemá dost peněz,“ myslí si čtyřiatřicetiletý Perez Rodriguez, který provozuje malý obchod. 

„Naším úkolem je rozbít všechna omezení, která na nás uvalila vláda Spojených států. Museli jsme si stanovit priority,“ uvedla pro agenturu Reuters kubánská ministryně obchodu Betsy Díazová Velázquezová.

Podle Díazové zareagovala Kuba přídělovým systém také na další problém, kterým je hromadění nedostatkového zboží. Podnikaví Kubánci totiž takové produkty vykoupili a poté ho nabízeli za mnohonásobně vyšší ceny na černém trhu. Chudí lidé tak zůstali zcela bezmocní.

01.května 2019 v 01:04, příspěvek archivován: 11.května 2019 v 11:07

#LaColaChallenge Supermercado de 3ra y 70. Hora y media en eso. https://t.co/89e66OgCnR

Obchody s potravinami jsou na Kubě státní a každý Kubánec má k dispozici potravinové lístky. Položky jako kuřata, mýdlo, rýži, fazole, vejce a podobně si nově Kubánci budou moci zakoupit jen v omezeném množství.

Kuba už mnoho let čelí americkému embargu. Zákaz vývozu amerického zboží na Kubu, kromě některých léků a potravin, odsouhlasila v roce 1960 vláda prezidenta Dwighta Eisenhowera. Ke zrušení embarga opakovaně vyzývá OSN, protože podle většiny zemí jen zhoršuje ekonomickou situaci Kubánců. Zrušit ho však může jen Kongres USA, který se k tomu však zatím nechystá. 

„Pokud kubánští vojáci a milicionáři okamžitě neukončí vojenské a další operace, jejichž účelem je zabíjet a ničit ústavu Venezuely, bude na ostrov Kuba uvaleno plné a naprosté embargo společně s nejvyššími sankcemi,“ napsal v dubnu Trump na Twitteru. „Doufejme, že všichni kubánští vojáci se rychle a spořádaně vrátí na svůj ostrov,“ dodal.

Nedostatek základního zboží donutil Kubánce stát se mistry ve vynalézání:

8. září 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video