Australský arcibiskup Philip Wilson byl odsouzen k ročnímu vězení za krytí...

Australský arcibiskup Philip Wilson byl odsouzen k ročnímu vězení za krytí sexuální zneužívání dětí knězem. (3. července 2018) | foto: Reuters

Za krytí zneužívání dětí dostal trest dosud nejvýše postavený katolický kněz

  • 44
Australský arcibiskup Philip Wilson byl odsouzen k ročnímu vězení za to, že kryl sexuální zneužívání dětí knězem. Sedmašedesátiletý duchovní z Adelaide je dosud nejvýše postaveným hodnostářem katolické církve na světě, který byl odsouzen v souvislosti s tímto problémem zasahujícím církev v řadě zemí.

Soudce v australském městě Newcastle stanovil pro Wilsona roční trest s tím, že bude moci o podmínečné prominutí zbytku trestu požádat po půl roce od jeho nastoupení. O termínu začátku soudu by se mělo rozhodnout 14. srpna. Do té doby soudce zváží, jestli si bude moci duchovní odpykat.

Wilson byl v květnu uznán vinným, že kryl vážný kriminální čin jiného klerika. Byl jím kněz James Fletcher, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl usvědčen a odsouzen k osmiletému žaláři za zneužití devíti dětí. Zemřel ve vězení v roce 2006. 

Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud však uvěřil svědkovi, který tvrdil opak. Arcibiskup nedlouho po vynesení rozsudku rezignoval na svou funkci.

Římskokatolickou církví v posledních letech hýbou skandály spojené s pedofilií ve více zemích. Papež František opakovaně vyzval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video