Poslední zvonění v námořní škole na Krymu (25. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Na co dětem budou cizí jazyky? Na Krymu chtějí přestat s výukou angličtiny

  • 203
Výuka angličtiny je zbytečná, prohlásil předseda Státní rady na okupovaném Krymu Vladimir Konstantinov s tím, že by se děti měly raději učit „naše jazyky“. Jaké tím myslí, už neupřesnil. Ukrajinské děti v dobytém Mariupolu pak zřejmě nebudou mít letní prázdniny. Rusové, kteří mají město na jihu Ukrajiny pod kontrolou, totiž protáhli školní rok až do 1. září.

„Jazyky jsou pro mě kontroverzní téma, velmi kontroverzní. Proč bychom měli jít slepě cestou angličtiny? Proč se učit něco, co dotyčný nebude potřebovat, pokud nikdy nepojede do Londýna?“ řekl ve středu Konstantinov podle ruské agentury TASS. „Tupé následování cizích civilizací je nebezpečné,“ podotkl.

Předseda Státní rady na okupovaném Krymu míní, že se výukou angličtiny z dítěte stává rukojmí. „Řekne si: ‚Umím anglicky, zajímalo by mě, jaké to je v Anglii.‘ Učme se raději naše jazyky, rozvíjejme naše jazyky!“ prohlásil také.

Neupřesnil však, jaké konkrétní jazyky má na mysli. Na Krymu převládá ruština, častá je ovšem i ukrajinština a krymští Tataři dodnes hovoří svým rodným jazykem.

Ruské školy dostaly nová doporučení, učitelé musí citovat Putina

„Angličané s námi válčí tisíc let a my je dál studujeme, utrácíme peníze za učitele,“ řekl Konstantinov. Kvůli této ztrátě času a peněz pak podle něj nezbývá dost času na hodiny dějepisu. Konstantinov se také přiznal, že sám jazyk Williama Shakespeara ve škole nestudoval.

Kvůli byznysu se však základy naučil na jazykových kurzech. Ty by se podle něj měly zachovat, a nejen pro angličtinu, ale i francouzštinu, čínštinu a další řeči. Učit by se je však měli jen ti, kteří je skutečně využijí, věří politik z ukrajinského poloostrova, který Rusko anektovalo před osmi lety.

Rusko na anektovaném Krymu pořádalo mohutné vojenské manévry:

12. února 2016

V Mariupolu nebudou prázdniny

Změny čekají také školáky v ukrajinském Mariupolu. Ten nyní stejně jako Krym okupují Rusové a nově rozhodli, že se aktuální školní rok protáhne až do 1. září, aby se školáci mohli připravit na ruské školní osnovy. Děti tak nebudou mít prázdniny. Podle webu Ukrajinska pravda na to upozornil poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko.

„Okupanti oznámili prodloužení školního roku do 1. září. To znamená bez prázdnin. Hlavním cílem je vymýcení všeho ukrajinského a příprava na nový školní rok, který bude podle ruských osnov,“ uvedl Andrjuščenko, který je v kontaktu s lidmi na místě, ale sám z přístavního Mariupolu uprchl.

Děti v Mariupolu se podle něj mají celé léto učit ruštinu a ruskou literaturu, dějiny Ruska a matematiku v ruštině. Ve středu poradce starosty také upozornil, že Rusové zahájili inventuru v mariupolských knihovnách a odstraňují z nich učebnice ukrajinské literatury a ukrajinských dějin. Tyto knihy přitom označují za extremistické.

Na sociálních sítích Andrjuščenko ve čtvrtek napsal, že Rusové začali na veřejných místech ve městě vysílat propagandistické zprávy z automobilů a za tímto účelem instalují rovněž televizory na místech, kde se vydává humanitární pomoc nebo kde se ve velkém shromažďují lidé.

Přístavní Mariupol dlouho odolával ruským útokům, nakonec padl do ruských rukou poté, co podlehly i ocelárny Azovstal, poslední místo ukrajinského odporu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video