Krvavé diamanty: drahocenné kameny stále přinášejí utrpení a smrt

  13:53
Roky byly diamanty v Africe hnací silou ozbrojených konfliktů a občanských válek. Rebelové za ně kupovali zbraně, které povraždily miliony lidí. Přítrž tomu měl učinit takzvaný Kimberleyský proces. Jenže mnoho diamantů je pořád potřísněno krví. V poslední době vzbuzuje obavy hlavně Zimbabwe či Pobřeží slonoviny.

Diamantový důl v Marange na východě Zimbabwe. (listopad 2006) | foto: AP

V diamantových polích v zimbabwské oblasti Marange nutí vojáci od rána do noci hledat drahocenné minerály dospělé i děti, upozornila organizace Human Rights Watch. Zimbabwané pracují často bez jídla a přestávek, které prý nezřídka nahrazuje mučení, bití a výjimkou nejsou vraždy.

Krvavé diamanty

Označují se tak diamanty vytěžené ve válečné zóně nebo v oblasti ovládané vzbouřenci, kteří z jejich prodeje financují zbraně. Někdy se jim říká také konfliktní. Diamanty léta sponzorovaly války v těchto afrických zemích: Angola, Sierra Leone, Demokratická republika Kongo, Libérie, Pobřeží slonoviny či Republika Kongo. Zemřely přitom miliony lidí.

Z Afriky pochází každoročně polovina světové produkce těchto drahých kamenů. Diamanty se začaly na nejstarším kontinentě těžit v roce 1867, kdy byly objeveny nedaleko Kimberley v Jihoafrické republice.

Začalo to na podzim 2008, kdy se nad dolem objevily armádní helikoptéry a začaly do dolu střílet. "Vojáci ve vrtulnících na nás začali pálit ostrou munici a slzný plyn. Všichni jsme přestali kutat a běželi jsme se schovat do kopců," popsal jeden z pracovníků dolu.

Odstartovala tak operace, kterou armáda a strana ZANU-PF diktátora Roberta Mugabeho převzala kontrolu nad výnosným dolem. Zásah odůvodnila nastolením pořádku a vyhnáním nelegálních hledačů diamantů. Během tři týdnů zemřelo na 200 lidí.

Násilí pokračuje

Humanitární organizace Human Rights Watch a Global Witness začaly bít na poplach. O rok později Harare pod mezinárodním tlakem oznámilo, že jednotky z polí stáhne. Jenže se tak nestalo. Násilí pokračuje, hlásila ještě v květnu HRW. Podle Harare situace v dole splňuje požadované normy.

Občanská válka v Zimbabwe není a tamní diamanty tedy nelze jednoduše označit za konfliktní. Třebaže kvůli nim teklo mnoho krve. Navíc panují obavy, že peníze z jejich prodeje použije Mugabe a ZANU-PF k udržení moci.

Zamezit zabíjení a mrzačení kvůli diamantům je přitom cílem Kimberleyského procesu, který vznikl v roce 2003 v reakci na situaci v Angole, Sieře Leone či Demokratické republice Kongo (DRK).

Výkupna surových diamantů v Kinshase, hlavním městě Demokratické republiky Kongo. (květen 2000)

Výkupna surových diamantů v Kinshase, hlavním městě Demokratické republiky Kongo. (květen 2000)

Vzbouřenci tam měli ve zvyku obsadit diamantová pole a ze zisku financovat nákup zbraní. Prolili přitom krev milionů lidí, zabíjení a mrzačení bylo na denním pořádku. Tamním diamantům se proto začalo říkat krvavé.

Prakticky nikdo neměl jistotu, že zrovna nedrží v rukou minerál, kvůli kterému někdo zemřel. Svět se rozhodl zakročit. Kimberleyský proces proto ověřuje původ minerálů a dává jim certifikát. Dostanou ho jen kameny, které nepocházejí z válečných oblastí. Zbytek by se neměl dostat na mezinárodní trh.

Kimberleyský proces

Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) ustanovila v roce 2003 OSN. V současné době v něm je 74 zemí. Jeho hlavním úkolem je dohlížet na to, aby se na mezinárodní trh nedostaly krvavé diamanty. Proces proto kontroluje původ minerálů a následně jim uděluje certifikáty potvrzující, že pocházejí z nekonfliktních zón.

Až donedávna na trh nesměly ani diamanty z Marange, kvůli obviněním z porušování lidských práv Kimberleyský proces na podzim jejich vývoz pozastavil. Od té doby se nemohl rozhodnout, co dál. V polovině července pak částečně prodej povolil s tím, že všechny tamní minerály budou moci na trh v září, pokud důl uspěje při nových kontrolách. Před nedávnem se na letišti v Harare konala první mezinárodní dražba diamantů.

Zimbabwe jako test

K rozhodnutí podle listu The New York Times přispěly do jisté míry hrozby zimbabwského ministra dolů a rozvoje hornictví prodávat neoznačené diamanty i přes zákaz, což by podle obchodníků mohlo destabilizovat globální trh (od podzimu se ve skladech nastřádaly minerály z Marange za 1,7 miliardy dolarů). Minerály navíc ze země vyvážejí pašeráci přes Mosambik a JAR, tvrdila televize BBC. Pak putují do Dubaje nebo Libanonu, kde se smíchají s kameny z legitimních zdrojů.

A byť Kimberleyský proces zimbabwské diamanty zlegalizoval, jedna z nejvýznamnějších distributorských sítí Rapaport Group na jeho poslední rozhodnutí zareagovala tak, že zakázala svým 10 tisícům členů obchodování se zimbabwskými nerosty. Skupina totiž není přesvědčena, že při těžbě dále nedochází k porušování lidských práv.

Mnozí označují situaci v zimbabwském dole jako lakmusový papírek Kimberleyského procesu. Ten se chlubí, že zatímco před deseti lety tvořily krvavé diamanty 15 procent světové produkce, dnes představují maximálně procento.

Diamanty z Marsu

Kritici ovšem tvrdí, že schéma kontroly nefunguje. Loni ho opustil i jeden z "otců" celé myšlenky Ian Smillie. "Už jsem nemohl v dobré víře přispívat k předstírání, že selhání je úspěch," vysvětloval. Vadila mu neschopnost postavit se čelem k nejvážnějším problémům. Třeba tomu, že v Angole, Sieře Leone a v DRK vlády nemají nad diamanty kontrolu.

Hledači diamantů v opuštěném diamantovém dole Tortiya v Pobřeží Slonoviny na archivním snímku.

Hledači diamantů v opuštěném diamantovém dole Tortiya v Pobřeží Slonoviny na archivním snímku.

"Vláda v Kongu nemá tušení, odkud pochází 40 procent diamantů, mohly by být z Angoly, Zimbabwe nebo klidně z Marsu," dodal. A prodat neprověřený diamant není na Západě problém, dokázala kdysi organizace Global Witness. Nutno podotknout, že původ diamantu se dá poznat jen v surovém stavu, po vybroušení už nelze zjistit, kde byl vytěžen.

Velké války jsou historií, lidé krvácejí kvůli nerostům stále

I když jsou velké občanské války financované diamanty v podstatě minulostí, lidé kvůli nim stále trpí. Typickým příkladem je Angola - válka tam skončila v roce 2002, tamní diamanty jsou ale stále potřísněné krví, upozornil list The Wall Street Journal. Pracovníky dolů nezřídka bijí a občas i zabíjejí vojáci a členové ochranek.

Situaci v Demokratické republice Kongo je obtížné monitorovat. Ani tam už se neválčí, vzbouřenci ale pořád kontrolují některé těžební oblasti. A profitují tam i z dalších cenných minerálů, například kolumbitu-tantalitu či wolframitu, které jsou zapotřebí do mobilů, laptopů i MP3 přehrávačů. Začalo se jim proto přezdívat pro změnu konfliktní minerály.

Obavy vyvolává i Guinea, kde vývoz diamantů vzrostl během dvou let o 500 procent.

Muž s useknutými končetinami poslouchá rádio v táboře pro oběti občanské války ve Freetownu v Sierra Leone. (listopad 2005)

Muž s useknutými končetinami poslouchá rádio v táboře pro oběti občanské války ve Freetownu v Sieře Leone. (listopad 2005)

Oficiálně jsou krvavé diamanty už jen v Pobřeží slonoviny, které se dosud nevzpamatovalo z občanské války. Vláda stále nemá pod kontrolou sever země a rebelové, kteří si říkají Forces Nouvelles, za minerály propašované do sousedních zemí nakupují, jak jinak, zbraně.

Dobré zprávy přicházejí naopak ze Sierry Leone, kde zuřila občanská válka v letech 1991 až 2002 a vzbouřenci z Jednotné revoluční fronty během ní napáchali obrovská zvěrstva. Země se dočkala klidu a mír je i v sousední Libérii.

Krvavé diamanty v Africe.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno 

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Kráska a zvíře, radoval se Blažek ze schůzky s Miss World. Pyszková bude pomáhat obětem

28. března 2024  13:11,  aktualizováno  13:58

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

ANO souhlasí s růstem věku do důchodu, myslel si Pavel. Schillerová to vyvrátila

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  13:42

Na nutnosti zvyšovat věk odchodu do důchodu se podle prezidenta Petra Pavla shodli účastníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...