Diskuze

Konec iluzí. V Kronštadtu začala bolševická revoluce požírat své děti

Největší výzva, které bolševický režim v Rusku čelil. Tak chápal Vladimir Iljič Lenin vzpouru námořníků v Kronštadtu, strategické námořní pevnosti u Petrohradu. Brutální likvidace povstání, které vypuklo přesně před sto lety, byla prvním krokem k totalitě stalinistického střihu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK
VN

Vypočul som si v poslednej dobe pár analýz/ dokumentov aj z SVK a CZ tábora historikov, aj zo západného sveta, tá situácia v Rusku v rokoch 1900 -1917 bola abnormálna, nehodná ľudského života (hoc aj chudobného) u drvivej väčšiny v spoločnosti.

Tam bola taká chudoba, že ľudia sa jedli navzájom, tí ruskí mužíci boli ako perpetum mobile do 32 rokov (vtedy im končil život), 14-16 hod. denne dreli, nemali na lekára, jedlo raz do dňa, bez umývania sa aj celé týždne.

Vojaci čo sa vracali z frontu všetko čo nebolo pribetónované zobrali.

Celé toto spôsobil cár (šľachta) a tzv. noví kapitalisti v Rusku, v tomto prostredí by sa uchytil hocijaký režim vtedy, ak by im dali najesť sa a napiť vodky.

2 2
možnosti
PH

P60e86t90r 36H70a12h60n

1. 3. 2021 10:37

Slabý náhled do Leninovy povahy, o Trockém škoda mluvit!

6 1
možnosti
OU
PF

P64e48t73r 12F48i93a45l43a

3. 3. 2021 1:11

Československo nepadlo před SSSR na kolena s nadšením, jen mělo smůlu,

že po válce připadlo do sféry sovětského vlivu a Stalin měl o nás největší zájem ze všech zemí, které ovládl. Vyhrožoval, že k nám vtrhne vojensky. Důvodem byl uran, jak se Stalin nejdříve vyškleboval zprávám

o vývoji atomové bomby, začal být pak uranem posedlý. Proto odmítl nabídku slovenských komunistů v čele s Husákem o připojení Slovenska

k SSSR, to by již samotné české země nepatřily do jeho sféry vlivu.

Nebýt Hitlera s jeho německými nacisty a jejich snahy o vyvraždění celých národů a zabírání cizích území, nikdy by se Američané nespojili se Sověty

a neodsouhlasili Sovětům politický vliv na několik zemí Evropy.

Vyjadřujete se, jako byste nevěděl, že SSSR poroučel dalším zemím Evropy. Vymanilo se jen Rakousko, jenže to nemělo uran.

0 0
možnosti
Foto

Kdyz se rudi mastili mezi sebou a proc anarchisti a ostatni obskurni strany levice nemaji radi komouse.

2 0
možnosti
MK

anarchisti snad ani nemají strany, ne? A komouše-autoritáře nemají rádi už od dob, co Bakunina a spol. marxisti vykopli z první internacionály. Ten je prokoukl hned.

4 0
možnosti
JB

Když byla jeho vlast ve válce s Německem spojil se Lenin s Německem, aby změnil politický systém ve svě vlasti. Vyhrál a je hrdina.

Když byla jeho vlast ve válce s Německem spojil se Vlasov s Německem, aby změnil politický systém ve svě vlasti. Prohrál a je ničema.

9 2
možnosti
PF

P28e50t50r 29F17i38a98l76a

1. 3. 2021 1:14

První věta je trochu sporná, ale dejme tomu. Lenin se dostal do čela proto, že přitáhl peníze z Německa na podporu bolševické revoluce, jinak byl v čele víc Trockij. Německo samo chtělo podpořit bolševiky, aby na území bývalého carského Ruska vznikla občanská válka.

Druhá věta není pravda. Vlasov byl Stalinův oblíbený generál, který bez problémů přežil jeho čistky. K Němcům se přidal proto, že si chtěl zachránit život, když se dostal do zajetí. Kdyby chtěl bojovat proti politickému režimu v SSSR, využil by hned příležitosti předběhnout k Němcům, ale on proti nim bojoval a pak se před nimi skrýval.

A byl to on, kdo nechtěl pomoci Praze, snažil se jen dostat se k Američanům. Jenže Američané pokládali v Evropě své životy a neměli zájem o korouhvičku a zrádce.

1 1
možnosti
VO

Uvědomujete si, pánové, že účast ČS legií v ruské občanské válce

= byla fakticky intervencí našich jednotek Rusku

= byla současně platbou západním mocnostem za vytvoření Československa v rámci Trianonské dohody.

3 7
možnosti
JB

Vystoupením Ruska z války se spojenci zachvěli. Němci stáli před Paříží, italům se hroutila fronta a Rakousko bylo již v Pádské nížině, A nyní se vrátí zajatci s Ruska a budou nasazeni proti Francii a Italii, navíc boykotem hladovějící Německo dostane Ruské obilí.

A tu se ohlásila armáda národa, o kterém nikdo nikdy neslyšel, nějací čechoslováci, kteží zablokovali v Rusku železnice a byli ochotni pokračovat v boji. A za to žádali něco, co spojence vůbec nic nestálo, uznání Československého státu.

Je to krásně popsáno v knize Army whitout country. Armáda beze státu. ani nevím zda byla někdy přeložena.

6 0
možnosti
VO

Kronštadt byl dozvukem občanské války. Vojáci flotily odmítli centrální vládu a byli poraženi. Nebylo na výběr. Že politické směry revoluce nebyly jednotné , je známá věc.

2 2
možnosti
JB

Ne oni jasně odmítli bolševickou diktaturu

12 0
možnosti
JB

Ačkoliv Stalin a Trockij byli stejní grázlové tak ve střetnutí se Stalinem Trockij prohrál, tak asi proto Trockého vzali dějiny na milost. Kdyby to dopadlo opačně, tak by možní byl ten lepší Stalin

11 0
možnosti
PF

P58e46t29r 71F73i10a48l60a

1. 3. 2021 0:13

Dějiny z Trockého dělaly oběť, protože Stalin nad ním vyhrál a dal ho zabít.

Trockij byl ten podrazák, který navrhoval československým legionářům, aby se s ním dohodli a vzdali se, a přitom již vydal svým gardám rozkaz legionáře odzbrojit a všechny povraždit.

8 1
možnosti
JJ

J40i57ř26í 38J44o95h18n

28. 2. 2021 23:17

Nedostal ten "schopný veitel" Tuchačevskij výprask u Varšavy? Prý to byl i skutečný důvod jeho popravy.

2 1
možnosti
JB

Ve svém hlášení to sváděl na neschopnost Budonného a Stalina, kteří kteří útoku na Varšavu veleli. To se často uvádí jako jeden z důvodů, proč si Stalin vyhlédl Tuchačevského k likvidaci. K jeho popravé došlo, až kdž se Stalin pevně uchopil moci a rozhodně si ji zasluhoval i když ne za to z čeho ho Stalin obvinil. Tuchačevskij pocházel se šlechtické rodiny a přešel k bolševikům, protože se mu tam nabízela lepší kariera.

4 0
možnosti