Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 3. 2014 17:52

Krize na Ukrajině

  • Ruská vojska blokují severní přístupy na Krym a obklíčeným ukrajinským jednotkám vydávají nová ultimáta.
  • V krymských městech demonstrují stoupenci připojení k Rusku.
  • Kyjev dal najevo, že ruským územním nárokům neustoupí ani "o centimetr".
  • Sesazený Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč plánuje v úterý vystoupit před médii.
  • Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk se ve středu setká s americkým prezidentem Barackem Obamou.

21:21
Krymská vláda
Konstantinov také uvedl, že Krym je připraven na případné "ozbrojené provokace" ze strany Ukrajiny a na jejich odražení. "K odražení takových provokací jsme plně připraveni," řekl v reakci na zprávy některých médií o přesunech ukrajinských jednotek směrem ke Krymu.
21:13
Krymská vláda
Konstantinov zároveň upozornil, že o statusu těchto jednotek bude rozhodnuto po referendu o připojení Krymu k Rusku, které je plánováno na 16. března. "Pokud budou chtít zůstat a sloužit lidu na Krymu, pak nám to musejí oznámit. Těm, kteří zůstat nechtějí, zajistíme volný odchod z krymského území. Budou moci poloostrov opustit," sdělil.
21:00
Krymská vláda
"Ukrajinské vojenské jednotky většinou přešly pod (naši) kontrolu, nebo jsou zablokovány a jejich zbraně jsou pod společnou kontrolou," řekl šéf krymského autonomního parlamentu Vladimir Konstantinov. Podle něj velitelé těchto jednotek potvrdili, že nebudou podnikat žádné "agresivní akce".
20:48
Krymská vláda
Většina ukrajinských vojenských jednotek rozmístěných na Krymu je pod kontrolou krymských autonomních úřadů, tvrdí šéf krymského parlamentu.
19:58
Ukrajina
Proruští ozbrojenci podle ukrajinských médií obsadili další vojenské letiště na Krymu. Asi 80 mužů se zbraněmi v rukách zablokovalo vstup na letiště ve městě Saki. Podél příjezdových cest zřídili stanoviště s ozbrojenými hlídkami.
19:41
  • Protestující v Doněcku mávají ruskými vlajkami před gigantickou sochou...

    Protestující v Doněcku mávají ruskými vlajkami před gigantickou sochou Vladimira Iljiče Lenina (9. března) / Autor: Reuters

19:22
Ukrajina
V neděli se protestovalo i v dalších ukrajinských městech. Proti referendu připravenému na příští neděli v Simferopolu demonstrovalo několik set lidí, mezi nimiž byli hojně zastoupeni krymští Tataři. Lidé podle agentury Unian křičeli "Hanba Putinově fašismu" a protestovali proti zatčení dvou proevropských aktivistů, které krymská policie zadržuje na neznámém místě.
18:55
Ukrajina
Kličko do města dorazil s cílem na vlastním mítinku "vysvětlit místním obyvatelům potřebu zůstat jednotní vůči provokacím separatistů". Zároveň obvinil ruská média z "vymývání mozků" lidí i na Ukrajině
18:35
Ukrajina
Až deset tisíc demonstrantů se sešlo v Doněcku na východě Ukrajiny, aby projevilo sympatie Rusku. Prozápadní vůdce Vitalij Kličko raději zrušil vlastní akci.
17:53
Svět
Německá kanclérka Angela Merkelová v neděli telefonicky hovořila mimo jiné i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, s nímž se podle Reuters shodla na tom, že ukrajinská krize by se měla vyřešit diplomatickou cestou.
17:34
Ukrajina
Ukrajinské plány na rozšíření těžby plynu v Černém moři mohou vzít kvůli pravděpodobnému připojení Krymu k Rusku zasvé. Ve vodách kolem poloostrova se totiž nachází většina podmořských nalezišť, na jejichž průzkumu a rozvoji nyní Ukrajina pracuje, napsala agentura Reuters.
16:55
Svět
Datum schůzky ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka a amerického prezidenta Baracka Obamy v neděli odpoledne SEČ potvrdil i Bílý dům. "Obama zmobilizoval mezinárodní společenství a zajistil rozsáhlou mezinárodní podporu. Pozval ukrajinského premiéra do Bílého domu na středu, aby ještě více ukázal svou podporu," řekl jeden z Obamových poradců pro otázky národní bezpečnosti Tony Blinken v televizi NBC.
16:23
Ukrajina
"Ruská propaganda lže jako vždy, tady v Kyjevě nejsou žádní fašisté ani nacisté," reagoval bývalý ropný oligarcha na ruská obvinění, že převrat v Kyjevě je dílem ultrapravicových bojůvek, které nový režim neovládá (více čtěte zde)
16:16
Ukrajina
Chodorkovskij v projevu ke shromážděným Ukrajincům prohlásil, že za únorovým policejním násilím na náměstí Nezávislosti je Moskva. Použití síly proti opozičním davům na kyjevském Majdanu podle něj "požehnaly ruské úřady".
16:09
Ukrajina
S cílem odvrátit krveprolití a občanskou válku na Ukrajině v neděli do Kyjeva přijel někdejší nejbohatší Rus a prominentní politický vězeň Michail Chodorkovskij. S novým ukrajinským vedením se údajně sejít nehodlá, na náměstí Nezávislosti se nicméně hned po příletu setkal s jedním z organizátorů únorových demonstrací, bývalým ukrajinským ministrem vnitra Jurijem Lucenkem.
15:55
Ukrajina
Nad sídlem gubernátora vlaje ruská vlajka, sám gubernátor Mychajlo Bolotskych musel budovu opustit potupnou "uličkou hanby". Na náměstí demonstrovalo deset tisíc lidí, policie se zdráhá proti silné převaze zasáhnout, napsal místní server Vostočnyj variant. Proruský mítink zorganizovali aktivisté místního hnutí Luhanská garda.
15:52
Ukrajina
V násilnosti přerostla demonstrace v Luhansku na východě Ukrajiny. Proruští radikálové pronikli do sídla gubernátora a přinutili ho rezignovat.
15:42
Svět
Předmětem telefonického rozhovoru Putina s Cameronem bylo i plánované referendum o připojení Krymu k Rusku, které západní státy nehodlají uznat. Bylo také dohodnuto pokračování v "těsných pracovních kontaktech" na úrovni ministrů zahraničí.
15:24
Julije Tymošenková vyzvala demokratické země, aby nenechali Ukrajinu v boji s Ruskem osamocenou. Připomněla také Budapešťskou smlouvu z roku 1994, kdy se Ukrajina vzdala jaderných zbarní výměnou za teritoriální záruky.
15:11
Rusko
Kreml oznámil, že se prezident Vladimir Putin spojil nejen s Angelou Merkelovou, ale i s britským premiérem Davidem Cameronem. Podle zprávy mají společný zájem na snížení napětí na Krymském poloostrově.
14:54
Ukrajina
Ukrajinští pohraničníci informovali, že do současnosti nepustili do země více než tři a půl tisíce lidí přicházejích z Ruska. Mezni nim je i šestnáct novinářů, kteří nejsou na Ukrajině žádoucí.
14:46
Rusko
Ruský Prezident Vladimir Putin telefonoval s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Uvedl, že kroky krymského parlamentu jsou v souladu s mezinárodním právem.
14:14
Ukrajina
Ukrajinská armáda provádí cvičení na vojenských základnách a vyslat vojenské posily na Krym se nechystá, řekl ministr obrany Ihor Teňuch.
13:48
Ukrajinský ministr průmyslu uvedl, že Gazprom zřejmě zvýší Ukrajině ve druhé polovině roku cenu plynu na 368 dolarů za tisíc kubických metrů. Díky prosincovým dohodám s Ruskem je cena o sto dolarů nižší.
13:37
Ukrajina
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk bude ve středu jednat v USA o řešení situace na Ukrajině.
13:29
V Simferopolu a Sevastopolu kromě proruských aktivistů demonstrovali i odpůrci anexe. V Sevastopolu se oba tábory střetly, zasahovala policie.
13:16
Ukrajina
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk je přesvědčen, že Británie a USA, garanti ukrajinské nezávislosti podle smlouvy z roku 1994, udělají maximum pro zachování ukrajinské územní celistvosti.
13:09
Svět
Invaze na Krym je porušením práva, shodli se kandidáti na post prezidenta Slovenska. Dle premiéra Fica musí Bratislava hledět na vlastní zájmy.
12:52
Krymská vláda
Podle místopředsedy krymské vlády Rustama Těmirgalijeva se už Krym připravuje na uzavření severního železničního spojení s pevninou. Místní úřady počítají s tím, že dodávky ruského zboží nebudou moci na poloostrov směřovat přes Ukrajinu a k jejich přepravě bude využita trajektová přeprava přes Kerčský průliv.
12:38
Česko zřejmě neuzná referendum o připojení ukrajinského Krymu k Rusku. Premiér Sobotka označil chystané hlasování za neústavní a nezákonné.