Reportáž skončila 21. 3. 2014 22:17

Krize na Ukrajině: Kyjev podepsal dohodu s EU, Rusko anektovalo Krym

  • Rusko dokončilo anexi Krymu.
  • Ukrajina podepsala politickou část asociační dohody s EU. Podstatné prvky dohody podepíše až po prezidentských volbách.
  • USA uspořádají v Polsku vojenské cvičení, jehož se zúčastní i Česko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a pobaltské země.
  • Německo a Francie vyhlásily pozastavení vojenské spolupráce s Ruskem. Není zřejmé, zda se týká i prodeje francouzských vrtulníkových lodí Rusku.

Páteční on-line reportáž píšou Věra Žilková, Jan Wirnitzer a Zdeňka Trachtová.

22:16
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, naše on-line reportáž je u konce. Situaci na Ukrajině i reakce na mezinárodní politické scéně budeme dále sledovat ve zpravodajských článcích.
21:48
"Poslední týden byl testem pro mou rodinu i pro mě. Rád bych osobně poděkoval všem přátelům a kolegům, kteří mě podporovali v této obtížné době," uvedl po svém propuštění z rakouského vězení ukrajinský oligarcha Dmytrij Firtaš v tiskovém prohlášení. Firtaš, kterému podmínky kauce neumožňují opustit Rakousko, již dříve označil své zadržení za nespravedlivé a nepodložené a stíhání za "čistě politickou věc".
21:25
Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera je dnešní rozhodnutí OBSE krokem ke snížení napětí na Ukrajině. "Ještě to není konec krize, ale je to krok, který pomůže podpořit naše úsilí o uvolnění," řekl. Šéf německé diplomacie dodal, že situace v zemi zůstává nestabilní a vrtkavá. "Z tohoto důvodů musí pozorovatelé začít s prací co nejrychleji," prohlásil.
21:18
Ruský velvyslanec při OBSE Andrej Kelin novinářům řekl, že mandát OBSE se na poloostrov Krym nevztahuje, neboť je součástí Ruské federace. Naopak USA považují Krym za Ukrajinu. "Je jasné, že s přijetím tohoto rozhodnutí (dohody) je mise zplnomocněna pro práci na Krymu a ve všech dalších částech Ukrajiny," uvedl Washington v prohlášení.
21:02
Podle francouzského prezidenta Francoise Hollanda je stále prostor pro dialog. "Nebylo snadné najít potřebný jednotný názor na sankce, které mohou být zavedeny pokud bude situace dál eskalovat," připustil Hollande, který doufá, že sankce nakonec nebudou zapotřebí. Efektivní sankce ale budou něco stát nejen ty, vůči kterým jsou zaměřené, ale i ty, kdo je spouští. Evropa si však podle francouzského prezidenta "nemůže sedět na rukou" ve chvíli, kdy čelí nelegálnímu aktu podobného rozsahu.
20:55
Americké sankce uvalené na ruské prominenty "vyznívají jako Obamovo soukromé poselství Putinovi", řekl agentuře Reuters bývalý bankéř Sergej Alexašenko. Sankce totiž míří na tři z osmi zakládajících členů prominentního chatařského společenství Ozero, kteří za Putina zažili "raketový vzestup".
20:40
O tom, že je uzavření dohody o vyslání pozorovatelů OBSE blízko, svědčilo dnešní prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. "V podstatě jsme se na návrhu rozhodnutí dohodli," řekl Lavrov ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Šéf ruské diplomacie také řekl, že pozorovatelé by měli být vedle ruskojazyčného východu a jihovýchodu Ukrajiny rozmístěni také v západních a centrálních oblastech země. Moskva opakovaně kritizuje ukrajinské nacionalisty z toho, že početnou ruskojazyčnou menšinu zastrašují a šikanují. Rusko si vyhradilo právo vyslat na Ukrajinu armádu, aby své krajany chránilo.
20:19
Evropská unie dnes odpoledne v unijním ústředním věstníku zveřejnila dvanáct jmen, které doplňují od pondělí známý seznam 21 osob z Ruska i Krymu, na něž unie uvalila sankce. Svůj vlastní seznam ruských představitelů, vůči kterým uplatňují své sankce, mají a doplňují také Spojené státy. "Na rozdíl od USA, které se rozhodly přímo praštit Rusko přes kapsu, Evropané si vybrali sankce cílené tak, aby uchránili vlastní hospodářské zájmy," poznamenala agentura AFP a citovala názor analytika Xaviera Follebouckta, že evropské sankce mají jen symbolický dopad.
20:05
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se na dnešním mimořádném zasedání ve Vídni dohodla na vyslání pozorovatelů na Ukrajinu. Podle agentury Reuters se do šestiměsíční mise zpočátku zapojí 100 civilních pozorovatelů. Rusko přitom dosud veškeré snahy o uspořádání takovéto mise blokovalo. Pozorovatelé OBSE navštíví všechny oblasti Ukrajiny s výjimkou Krymu.
19:46
Zvykový parlament krymských Tatarů Medžlis vyzval krymské občany všech národností, aby si ponechali ukrajinské pasy. Člen Medžlisu Remzi Ilyasov řekl, že na krymské Tatary je vyvíjen nátlak, aby přijali ruské občanství.
19:27
Vladimir Kožin, šéf státní služby a jeden z pobočníků prezidenta Vladimira Putina, kritizoval sankce, které na něj uvalily Spojené státy. "Ať si vezmou, co chtějí," řekl ruské státní televizi Kožin.
19:06
Protiputinovští demonstranti v Petrohradě podepisují dokument žádající oddělení Petrohradu od Ruska.
19:00
"Ukrajina se vrací do evropské rodiny. Toto je druhé vítězství Majdanu," prohlásila Julia Tymošenková.
18:47
Rusko zřejmě umožní pozorovatelskou misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině, o kterou Kyjev požádal. Moskva přitom doposud vyslání pozorovatelů na Ukrajinu blokovala. To se ale podle všeho změnilo. Dnes večer se ve Vídni na mimořádné schůzi sejdou zástupci OBSE, na které by mohli příslušnou dohodu schválit, napsala agentura Reuters. "Vypadá to tak," citovala odpověď nejmenovaného západního diplomata na otázku, zda se země OBSE dohodly na pozorovatelské misi. Zmíněné mimořádné zasedání začne v 19:30 SEČ.
18:36
Skupina Rusů se nechala inspirovat ukrajinskou radikální skupinou Femen a před americkou ambasádou v Moskvě polonazí muži protestovali proti sankcím Západu uvaleným na Rusko.
21.března 2014 v 14:06, příspěvek archivován: 21.března 2014 v 18:34

Нашисты у посольства США разделись в знак протеста против санкций. Аналогичные акции Femen как-то приятней смотрелись pic.twitter.com/1vRuiqeh9j

18:31
Radio Free Europe si všímá článku serveru iHned.cz, který upozorňuje na to, že Česko bude lákat zahraniční turisty, zejména Rusy. V Rusku bude prostřednictvím televizních reklam turisty zvát do lázní a wellness zařízení. "Zajímavé načasování," pozastavuje se Radio Free Europe.
18:20
Americký ministr obrany Chuck Hagel v telefonátu se svým ukrajinským protějškem Ihorem Teňuchem znovu pochválil sebekázeň ukrajinských vojenských jednotek na Krymu. Informoval o tom v prohlášení Pentagon. Americké ministerstvo obrany také uvedlo, že důkladně přezkomává žádost Ukrajiny o dodání vojenského materiálu.
18:10
Český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek se dnes kromě ministra zahraničí sešel také s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD), s nímž se bavili "obecně o česko-ruských vztazích ve světle ukrajinské krize".
18:01
List Die Presse na svém webu napsal, že suma 125 milionů eur, tedy částka vyplacená za kauci za ukrajinského oligarchu Dmytra Firtašeje, je dosud nejvyšší, jakou kdy někdo v Rakousku zaplatil.
17:49
Ukrajina podle premiéra Jaceňuka hodlá Rusko žalovat u mezinárodních soudů o "stovky miliard dolarů" za zabavený ukrajinský majetek na Krymu. Nejde o miliardy, ale o stovky miliard dolarů," řekl Jaceňuk podle agentury Interfax na kyjevském letišti.
17:39
Rakouský soud dnes na kauci 125 milionů eur (přes 3,4 miliardy korun) propustil ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaše, který byl v alpské zemi zadržen na žádost amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Firtaš, kterého američtí vyšetřovatelé podezírají z korupce, má úzké kontakty na ruského prezidenta Vladimira Putina. Experti navíc nevylučují, že se podílel i na vytváření okupačního scénáře pro Krym. Na sankčním seznamu Evropské unie ani USA se ale Firtašovo jméno zatím neobjevilo.
17:29
Polsko v souvislosti s napjatou situací na Ukrajině o několik měsíců urychlí nákup vlastního protiraketového systému. Vítěz tendru by podle polského ministerstva obrany měl být znám do konce roku, původní termín přitom počítal až s rokem 2015, napsala dnes agentura Reuters. "Do konce letošního roku již chceme mít vybranou nabídku. To je ve srovnání s původními plány urychlení o několik měsíců," citoval Reuters náměstka ministra obrany Czeslawa Mroczeka. Ten také dodal, že uspíšení výběru je zčásti způsobeno ruskou vojenskou intervencí na ukrajinském Krymu.
17:15
"Našim cílem jsou přítelské vztahy s Ukrajinou a dalšími sousedy Ruska. Chceme se vyhnout eskalaci," napsal ruský premiér Medveděv prostřednictvím twitterového účtu ruské vlády.
21.března 2014 v 15:40, příspěvek archivován: 21.března 2014 v 17:13

#Medvedev: Our goal is friendly relations with Ukraine and Russia's other neigbours; we want to avoid escalation #Crimea #Ukraine

17:08
Vitalij Kličko, jeden z možných kandidátů v plánovaných prezidentských volbách, řekl, že podepsání asociační dohody s Evropskou unií je "důležitá událost, která znamená, že na Ukrajině budou konečně provedeny reformy," píše Radio Free Europe.
16:58
Podle premiéra Sobotky je potřeba, aby EU viděla situaci na Ukrajině realistickýma očima, byť má nynější vláda podporu Evropy, odehrávají se tam i procesy se kterými lze souhlasit jen těžko. "Mám na mysli některé projevy pravicového extremismu nebo pravicového radikalismu," uvedl Sobotka. Za chybný krok nové moci v Kyjevě označil zrušení jazykového zákona, které bylo ruskojazyčnou menšinou přijato negativně. Předseda vlády připomněl, že na Ukrajině není jen ruská národnostní menšina, ale také polská či rumunská.
16:46
Premiér Sobotka pokládá za důležité, aby nynější ukrajinská vláda prováděla citlivou politiku vůči národnostním menšinám založenou na myšlence integrace. Sobotka to dnes řekl českým novinářům v Bruselu. "Je velmi důležité, aby sama ukrajinská vláda svým postupem položila základy pro udržení územní integrity Ukrajiny a byla schopna čelit snahám o to nějakým způsobem Ukrajinu dále štěpit na národnostním principu," prohlásil předseda vlády.
16:34
Rádio Svobodá Evropa / Rádio Svoboda si povšimlo zajímavé hry ruského, Kremlu blízkého bulváru Pravda.ru. Kromě zprávy "Kyjevští nacisté se pomstí za ztrátu Krymu" server píše, že úřadující ukrajinský premiér Jaceňuk tajně vyjednává s Polskem o postoupení tří západoukrajinských regionů, součást historické Haliče, Polsku. Server neposkytl žádný důkaz, odvolal se na zdroje blízké Juliji Tymošenkové, ale nikoho nejmenoval. Zpráva navíc nedává smysl - uvádí, že Jaceňuk jednáním sleduje to, že se zbaví vlivu ukrajinských ultranacionalistů. Jestli by ale někdo na Ukrajině nesouhlasil s odevzdáváním ukrajinského území, jsou to právě radikálové a nacionalisté. Zpráva tak působí jako součást informační války, mající za cíl podkopat na Ukrajině a zejména jejím západě, kde jsou pozice nové vlády nejsilnější, Jaceňukův vliv.
16:14
Ještě k tvrzení Ukrajinců, že se opakovaně snaží dovolat do Kremlu a nikdo jim to nezvedá: Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov také podle agentury Unian řekl, že jednání jsou možná, jakmile se Rusové stáhnou z okupovaných území. Ukrajina tak označuje Krym a na ruský odchod z Krymu to nyní skutečně nevypadá.
16:08
Situaci volyňských Čechů na Ukrajině prověří zástupce českého zastupitelského úřadu v Kyjevě. Se dvěma policisty za nimi vyrazí v sobotu, řekl poslancům při projednávání informace o situaci na Ukrajině ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Na Ukrajinu je podle něho připraven "v nejbližších dnech" odjet taky zmocněnec ministerstva zahraničí pro krajany Karel Kühnl.
15:56
Ukrajinská policie kvůli údajné korupci zadržela šéfa státní plynárské firmy Naftogaz Bakulina. Prý připravil stát v přepočtu o 80 miliard Kč, píše ČTK.
Načíst další