Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 3. 2014 22:17

Krize na Ukrajině: Kyjev podepsal dohodu s EU, Rusko anektovalo Krym

  • Rusko dokončilo anexi Krymu.
  • Ukrajina podepsala politickou část asociační dohody s EU. Podstatné prvky dohody podepíše až po prezidentských volbách.
  • USA uspořádají v Polsku vojenské cvičení, jehož se zúčastní i Česko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a pobaltské země.
  • Německo a Francie vyhlásily pozastavení vojenské spolupráce s Ruskem. Není zřejmé, zda se týká i prodeje francouzských vrtulníkových lodí Rusku.

Páteční on-line reportáž píšou Věra Žilková, Jan Wirnitzer a Zdeňka Trachtová.

18:59
Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny hledá útočiště 1700 lidí z Krymu a východu země, uvedla Ukrajinska pravda.
18:20
Připojení Krymu k Ruské federaci podporuje více než 90 % Rusů, vyplývá z průzkumu veřejného mínění, které vypracovaly ruské státní agentury VTsIOM a FOM. Zhruba 83 % respondentů schvaluje rozhodnutí Kremlu bránit zájmy krymských Rusů, i kdyby to mělo znamenat zhoršení vztahů s jinými zeměmi. Zhruba 86 % Rusů považuje Krym za fakticky ruské území.
18:03
Podle ukrajinského prezidentského kandidáta Vitalije Klička krymským Tatarům v Rusku hrozí etnické čistky.
17:37
Ukrajina
Ukrajina je připravena jednat s Ruskem, s připojením Krymu k Rusku ale nebude nikdy souhlasit, zopakoval ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.
17:29
Rusko umožní ukrajinské armádě pozorovací let v ruské příhraniční Belgorodské a Kurské oblasti. Kyjev se obává ruských příprav na invazi na východní Ukrajinu. "Ukrajina na základě Vídeňského dokumentu z roku 2011 poslala žádost OBSE o takzvanou inspekci ruských oblastí od 18. března do 20. března," uvedl podle agentury ITAR-TASS náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov. "Během inspekce budou mít ukrajinští zástupci příležitost prověřit výše zmíněné oblasti, aby se ujistili, že se zde nedějí žádné vojenské aktivity," dodal.
17:06
Podle někdejšího prezidenta SSSR Michaila Gorbačova krymské referendum napravilo historický omyl. "Krym byl dříve připojen k Ukrajině sovětskými zákony, totiž zákony komunistické strany - lidí se nikdo neptal. Titíž lidé ale teď tuto chybu napravili," řekl Gorbačov. Sankce by podle něj měly mít podporu OSN, a sahat by se k nim mělo jen ze skutečně závažných příčin. "Projev vůle lidu na Krymu a možné přijetí za součást Ruska takovým důvodem nejsou," dodal Gorbačov.
16:31
Svět
"Nemyslím si, že by postoj EU byl mírnější. Přijali jsme opatření, která považujeme za vhodná, jde nám hlavně o deeskalaci konfliktu," reagovala Ashtonová na srovnání s USA. "Upřímně věřím, že Rusko přijme správná opatření a dojde k deeskalaci situace," řekla také Ashtonová.
16:27
Svět
"Apeluji na vedení Ruska, aby nepřipojilo Krym a naopak přispělo k uklidnění situace," řekla Catherine Ashtonová, ministryně zahraničí EU. Evropská unie podle ní podporuje politické řešení krize, při kterém by byla zachována území celistvost Ukrajiny.
16:18
Rusko
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin bagatelizuje dopady sankcí, které oznámily Spojené státy. Podle krymských představitelů sankce připojení poloostrova k Rusku nijak neovlivní. Dojem ale sankce neudělaly ani na Alexeje Navalného, jednu z nejznámějších tváří ruské opozice. "Seznam sedmi lidí je směšný. Obama naše podvodníky jen rozveselil a povzbudil," napsal Navalnyj na Twitter.
16:01
Ukrajina
Ukrajina stáhla svého velvyslance z Moskvy na konzultace. "V souvislosti se situací na Krymu a nutnosti diskutovat některé její mezinárodní aspekty ukrajinská strana stahuje svého velvyslance v Ruské federaci," uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.
15:55
Svět
USA podle Obamy jednají o společném postupu se svými spojenci v EU a zejména v rámci NATO, se kterými budou Spojené státy jednat o společné obraně. Další opatření závisí na dalších krocích Ruska. "Upřednostňuji diplomatické řešení," řekl Obama. Rusko by podle něj mělo stáhnout své jednotky na základny, podpořit mezinárodní pozorovatele na Ukrajině a začít dialog s ukrajinskou vládou.
15:52
Svět
Pokud Rusko bude pokračovat v akcích na Ukrajině, zavedou Spojené státy další sankce, řekl prezident Barack Obama.
15:24
Podle nejmenovaného amerického úředníka mají USA důkazy o tom, že některé hlasovací lístky v referendu byly v mnoha krymských městech označené už předem. Zaznamenány byly i další případy možných podvodů, uvedla agentura Reuters.
14:52
Twitter
Seznam Rusů, které postihnou sankce USA.
17.března 2014 v 13:44, příspěvek archivován: 17.března 2014 v 14:52

Here's the list of those 7 Russians sanctioned by #US: pic.twitter.com/Z6tzaLL1bR #Crimea

14:49
Svět
Sankce USA se dotknou například předsedy krymské vlády Sergeje Aksjonova, ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina či Valentiny Matvijenkové, předsedkyně horní komory ruského parlamentu, píše BBC. Na seznamu nechybí ani jméno svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.
14:10
Podle neoficiálních informací diplomatů EU je na sankčním seznamu 13 Rusů a osm Ukrajinců. Jednat by se mělo například o členy parlamentu i několik příslušníků ozbrojených sil. Sankce jsou druhým stupněm třístupňové unijní reakce na krymskou krizi. V první fázi už mimořádný summit EU na začátku měsíce přerušil jednání s Ruskem o vízové liberalizaci a nové smlouvě upravující vzájemné obchodní vztahy. Třetí fáze není jasně formulovaná, závěry mimořádného summitu hovoří o širokém vějíři hospodářských opatření v případě, že situace se bude dál zhoršovat.
13:48
Svět
EU se shodla na sankcích vůči 21 představitelům Ruska a Ukrajiny. Jde o zákaz cest do EU a zmrazení majetku.
13:44
Krym
Krymský parlament dnes schválil i změnu svého jména na Státní radu Krymské republiky místo dosavadní Nejvyšší rady Krymské autonomní republiky. Poslanci zároveň schválili výzvu adresovanou OSN a všem státům světa s žádostí o uznání. Od 30. března má na poloostrově platit moskevský čas.
13:42
Rusko
Moskva nabídla Krymu pomoc ve výši 15 miliard rublů (přes 8,1 miliardy korun). Místopředseda krymské vlády Rustam Temirgaliev doplnil, že poloostrov založil vlastní státní banku, která se stane součástí centrální ruské banky. Dodal, že pro přechodné období, než krymské úřady vypracují daňový systém, získá krymská centrální banka z Ruska jednu miliardu rublů (542 milionů korun).
13:17
Nedělní referendum na Krymu bylo podle premiéra Bohuslava Sobotky neústvaní. Česká republika jeho výsledek neuznává.
13:14
Svět
EU dnes projedná podobu sankcí vůči konkrétním lidem za porušení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny. Lidem, na něž sankce dopadnou, hrozí zmrazení majetku a zákaz cest do EU. V Bruselu se ale diskutuje o tom, koho přesně unijní sankce postihnou.Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se sankce zřejmě dotknou zhruba dvou desítek lidí. Ve čtvrtek a v pátek bude o Ukrajině jednat také unijní summit.
12:53
Svět
Německá kancléřka Angela Merkelová míní, že Rusko se dostalo do izolace, protože uznalo nedělní referendum na Krymu. V Berlíně to řekl její mluvčí Steffen Seibert. Připomněl, že v sobotu 13 z 15 členů Rady bezpečnosti OSN referendum odmítlo. Čína se zdržela hlasování a Rusko využilo při hlasování právo veta. Německo podle Seiberta také vyzývá Rusko, aby se zdrželo jakékoli vojenské aktivity na ukrajinském území, se kterým by nesouhlasila nynější vláda v Kyjevě. Tato vláda je podle Moskvy nelegitimní.
12:45
Krym
Podle šéfa krymského parlamentu Vladimira Konstantinova budou jednotky ukrajinské armády dislokované na poloostrově rozpuštěny.
12:36
Krym
Do Moskvy bezprostředně po schválení dekretu o nezávislosti odletěla delegace krymského parlamentu a vlády. Má s poslanci ruské Státní dumy projednat další kroky. Krymská média naznačují, že delegaci by mohl přijmout prezident Putin. Členy krymské delegace jsou šéf parlamentu Vladimir Konstantinov a premiér Sergej Aksjonov. Krymský parlament zmocnil místní vládu, aby v Moskvě požádala o naléhavou finanční pomoc.
12:20
Rusko
Prominentní ruský televizní moderátor a buřič Dmitry Kiselyov zaujal zahraniční média prohlášením, že Rusko by mohlo vrhnout atomovou bombu na USA. Ve svém pořadu pózoval před grafikou atomového hřibu a křičel, že Rusko je jedinou zemí na světě schopnou změnit USA v "radioaktivní prach". Rovněž řekl, že Obamovi šediví vlasy z obav z ruského jaderného arsenálu, píše server Abcnews. com.
11:58
První dva pacienti z Ukrajiny, kteří se léčili v Česku, se vracejí domů. Ministerstvo vnitra jim zajistilo letenky a dnes běžnou linkou odletí do vlasti. Oba se léčili ve Fakultní nemocnici Motol. Jejich poranění se velmi dobře zhojila. Česká republika ve spolupráci s organizací Člověk v tísni 27. února přivezla z Ukrajiny dvěma armádními speciály 27 pacientů a 6. března z Kyjeva dalších 11 pacientů se středně těžkými až těžkými zraněními – střelná zranění hrudníku, hlavy, zranění vnitřních orgánů.
11:48
Rusko
Ruská Státní duma má v úterý schválit prohlášení na podporu krymského referenda. Týž den podle tiskové služby parlamentu promluví k poslancům obou komor prezident Vladimir Putin. Podle místopředsedy Státní dumy Ivana Melnikova má vyjádřit své stanovisko k rezoluci krymského parlamentu o nezávislosti poloostrova a k žádosti o připojení k Rusku.
11:39
Hlasování na Krymu je podle prezidenta Miloše Zemana v rozporu s ukrajinskou ústavou. Sdělil to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident Zeman nicméně soudí, že referendum odráží přání krymských obyvatel a reakcí by mělo být posílení autonomie Krymu. To se nicméně nestane, Krym bude podle všeho včleněn do Ruska. Více čtete zde
11:26
Rusko
Rusko navrhuje vytvoření podpůrné skupiny pro řešení ukrajinské krize. Rada bezpečnosti OSN by měla rezolucí zakotvit ukrajinskou neutralitu.
11:22
Ukrajina
Bezpečnost v Doněcké oblasti pomohou chránit posily z Dněpropetrovské a Kirovohradské oblasti, podle serveru Ukrajinskaja pravda o tom informoval gubernátor Sergej Taruta. Připomněl nepokoje, při kterých minulý týden zahynul jeden člověk.