Někteří uživatelé twitteru v diskuzích tvrdili, že Theresa Vailová neuspěla právě proto, že dokonale reprezentovala americké hodnoty.

Někteří uživatelé twitteru v diskuzích tvrdili, že Theresa Vailová neuspěla právě proto, že dokonale reprezentovala americké hodnoty. | foto: Reuters

Kritiky zlobí snědá Miss America. Natruc „zvolili“ blonďatou seržantku

  • 156
Pachuť rasismu pronikla do sociálních médií v USA poté, co se novou Miss America stala dívka s indickými předky. "Naší miss jsi ty," píšou někteří kritici vítězčině rivalce, blonďaté seržantce z Kansasu Therese Vailové. Ta je rázně zchladila: "Nina je krásná a má právo být miss," napsala.

Soutěž v přesné střelbě by s ní většina vojáků prohrála. Ona navíc boxuje, skáče padákem, loví s lukem a je ideální. Alespoň pro diváky, kteří si Theresu Vailovou, blonďatou reprezentantku z Kansasu, zvolili v soutěži krásy Miss America v kategorii People's Choice (tedy něco jako miss sympatie).

Miss America 2014 Nina Davuluri (15. září 2013)

Jenže porotě učarovala jiná dívka - Nina Davuluri s indickými předky. A na její adresu se krátce po zvolení začala twitterem šířit vlna kritiky (více o zvolení Davuluri čtěte zde).

"Toto je Miss America. Ne miss cizí země," zněl jeden z komentářů. Kromě barvy pleti jí lidé vyčítali údajnou muslimskou víru a přezdívali jí "miss al-Káida". "Právě vybrali muslimku jako Miss America. To muselo udělat Obamovi radost. Možná pro ni i hlasoval," zněl další nenávistný příspěvek.

Je krásná a má právo být miss,

odepsala seržantka kritikům vítězky

"Porota vybrala krásnou a talentovanou Indo-Američanku. Má právo být naší miss a měli bychom ji všichni podporovat," reagovala Vailová na rasistické narážky vůči své vítězné kolegyni.

Davuluri ale není ani muslimkou, ani Arabkou. Některé příspěvky tak její původ naopak bránily. "Takže Indové a Arabové jsou teď to stejné? Nechápu, proč jsou Američané takoví ignoranti," objevilo se také na sociální síti.

Nebylo to poprvé, kdy někteří twitteroví kritici selhali v zeměpisu. Na jaře například přisuzovali odpovědnost za teroristický útok v Bostonu Čechům namísto Čečencům (více zde).

Seržantka své obdivovatele zchladila

Někteří kritici prohru Vailové neunesli a na internetu vyrukovali s jasným poselstvím: Ona je naše miss. Ne Davuluri. Ve Spojených státech, zemi citlivé na domnělé i skutečné projevy rasismu, to není až tak bulvární otázka, jak by se mohlo zdát - i když se odehrála "jen" v internetové rovině.

Fotogalerie: Theresa Vailová

Favorizovaná Vailová, dvaadvacetiletá seržantka americké armády se dvěma výraznými tetováními, na svém twitterovém profilu útoky na Davuluri odmítla.

"Porota vybrala krásnou a talentovanou Indo-Američanku. Má právo být naší miss a měli bychom ji všichni podporovat. Je mou povinností ji hájit a je to pro mě ctí," reagovala Vailová na rasistické narážky vůči soupeřce. "Tak se chová skutečná královna," kvitovala slova Vailové jedna ze čtenářek.

Sama o sobě Vailová mluví - ne už tak úplně skromně - jako o někom, kdo se pokusil o revoluci a boří stereotypy.

"Jsem zároveň vojandou a finalistkou soutěže krásy. Otevřela jsem lidem oči a podpořila všechny ženy," směje se na jednom videu dívka, která si z toho, že nepostoupila do nejlepší desítky, až tak moc nedělala. Lidé si ji ale možná budou pamatovat právě kvůli odmítnutí kritiků její úspěšnější rivalky.

S podobnými reakcemi jako nynější vítězka se v roce 2010 setkala vítězka Miss USA Rima Fakih narozená v Libanonu. Američané ji tehdy spojovali s militantní skupinou Hizballáh a nevyhnula se ani kritice ze strany muslimů, které uráželo její vystupování v plavkách a údajná "nedostatečná reprezentace islámu".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video